Lady Lavender bonbon készítõ tanfolyam, azaz betekintés a kézmûves csokoládé világába

2014-01-29

sponsored links



A csokoládé mindig  vonzott engem, kicsit Gombóc Artúrnak éreztem magam, hiszen mindenféle csokoládét szeretek lehet az kerek, szögletes, lyukas, ét vagy tej vagy  jöhet  akár  a potya csokoládé is. Igazából a vágy, hogy megtanuljam a bonbonkészítést körülbelül másfél éve már motoszkált, a fejemben, amikor Brugge-ben elõttem készítették a híres belga pralinét. A gasztronómia tág tengerében való útkeresésemben aztán visszatérõ elem lett a bonbon. Õsszel a születésnapomkor megleptek egy asztalnyi kézmûves bonbonnal a kedvenc kézmûves csokoládé manufaktúrámtól a Lady Lavendertõl. Szóhoz sem jutottam, mint lelkes gasztroblogger nem bírtam megállni és fotóztam, majd túl az elsõ örömkönnyeken és a csoki okozta "sokkon" elkezdtem kóstolni õket. Hihetetlen volt Gulyás Gyönyvér csokoládékészítõ mester ízvilágába  alaposabban  belekóstolni, hiszen 42 féle ízt rejtettek a dobozok.


Rájöttem arra, hogy végleg a csokoládé szerelmese lettem. Innentõl kezdve egyenes út vezetett a Lady Lavender bonbon készítõ tanfolyamra. Régi ismerõsként mosolyogva köszöntött Gulyás Gyöngyvér, akinek az egyedi ízvilágú bonbonjairól már többször írtam. Rögtön megtetszett a hangulatos kis budai mûhely, ahol a titkokat elleshettem. 


Az étcsokoládét elõször 40-45 fokosra felmelegítik, majd visszahûtik  31 -32 fokosra.  Könnyûnek tûnt elsõ ránézésre, ahogy a forró csokoládét a márványlapra ráöntjük majd ide ?oda  tologatjuk rajta és vicces,  ahogy végtelen jeleket írunk le a csokoládéban.


Természetesen Gyöngyvér már a csokoládé állagából maghõmérõ nélkül tudta, hogy most kész van a temperálás.  A csokit polikarbonát formákba öntöttük, majd egy hirtelen mozdulattal fejjel lefelé fordítottuk.


Pontosan annyi csokoládé marad a formában, amennyi szükséges egy szép csokiburokhoz, azonban ha nem jól temperáltunk, akkor az összes kifolyik.


A formák hûtõbe kerültek, addig mi elkészítettük a tölteléket.


Szokatlan volt, hogy néha akár az egész kezed is tiszta csoki lehet, így nehezen tudtam betelni az édes látvánnyal.


Végül készült ibolyás, gyömbéres, chilis, rózsaborsos, narancslikõrös ganache (tejszínes csokoládékrém). Fontos információnak tûnt, hogy a töltelék sem lehet túl forró, hiszen az elkészült csoki burkot nem szabad megolvasztani vele.


A habzsákkal való bonbontöltés után végül temperált csokoládéval fedtük be õket, alaposan ügyelve arra, hogy a felesleget lesorjázzuk, majd egy fél órára szintén visszakerültek a hûtõbe.


Megtudtam, hogy Gyöngyvér céges rendezvényekre és esküvõkre köszönõajándéknak is készít bonbont. Azt is elárulta, hogy hol lehet polikarbonát formát, a csokoládét  és az eszközöket beszerezni. Mosolyogva elmesélte, hogy nagy álma vált valóra a csokoládé manufaktúrával.  Szerencsésnek érzi magát, hogy a szenvedélye a munkája és hogy, ebben kreatív lehet a hétköznapokban is. Láttam rajta, hogy ki tudja hány ezredik bonbon készítésén van túl,  azonban még  most is ugyanolyan lelkes, mintha elõször  készítené.


Az érzés, amikor a tökéletes fényes bonbonszemek kiesnek a formából, pedig csak hab volt a tortán és egyben méltó befejezése lett a vidám délutánnak. Milyenek lettek a bonbonok? Külsõre is gyönyörûek, de nem utolsósorban isteni ízûek. Ajánlom mindenkinek, aki minõségi idõtöltésére vágyik és szereti a csokoládét, hogy töltsön egy kreatív délutánt a Lady Lavenderrel.




Folytats a blogon ... varazslatfakanallal.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s