Lacipecsenye ? Ízözön töki pompos (32 cm)

2014-07-17

sponsored links

Nosztalgiázunk egyet mivel egy régi ismerõshöz tértünk vissza, a Lacipecsenyéhez. Több ízben rendeltem már tõlük, de viszonylag mindig másfajta fogásokat így annyira nem homogén a róluk kapott kép. Voltak jó és finom fogások, de voltak kevésbé eltalált példányok is.

Kenyérlángos szekciójukból legutoljára a kolbászos példányt teszteltem, de most megjelent egy igen csábító névre keresztelt verzió is, az “Ízözön töki pompos”. Sokan úgy hívják ezt az ételt, mint a magyarosított pizzát, ami nem is olyan nagy baklövés, igaz tésztájához kell némi burgonya, de a fõbb csapások valóban erõsen hasonlítanak. Ennél a verziónál a tejfölös alapot juhtúróra cserélték (vagy nem?) feltétnek pedig csülök, bacon  kolbász és kolbász érkezik, ami alapján inkább hívnám húsimádónak.

Apró firkantás van arról, hogy a recept valakinek a dédmamájának hagyományait követi, kenyérsütés után megmaradt tésztából kör alakú lepényt készítenek majd csapnak rá fokhagymás-tejfölös alapot és a többi már ránk van bízva melyiket választjuk.

Esztétikai megjelenés: A pizzás doboz tovább erõsíti a pizzás összehasonlítás alapjait és felnyitva azt még tovább erõsödik az élmény. Kör alapú, pedig a hagyományos vásárokban kemencében sütött verziók négyzetes formája sokkal jobban passzolna és legalább el lehetne határolni a már sokat emlegetett pizzától. Nem túl szívmelengetõ élmény. Rendkívül kontrasztos lett a töki pompos, az alapja akár egy jól szituált albínó, míg a feltétek rajta aranyosan odaégtek a sütõben/kemencében. A hagyma foltokban maradt lila, döntõ többségében inkább a fekete színvilágában pompázik. A feltétekbõl kisült zsiradékot a doboz remekül felszívta ami szintén a kevésbé látványos elemek közé tartozik. Oké, hogy nyár van és mi is leéghetünk, de ez így nem igazán mondható étvágygerjesztõnek.

Pont: 5/10

Ízvilág: Szerencsére a hagymánál ritkán jön elõ a szénné égett íz, így a igazi rémálmot megúsztam. A tészta érezhetõen más azért, mint a pizzánál. Jól átsült bár helyenként sajnos a zsírtól átázott és könnyedén mállik szét. Az alap elvileg túrós, de tejfölnek is kéne lennie benne. Ami biztos, hogy egészen ízetlen és leginkább csak a kolbászt és a hagymát az egésznél. A kolbász közel sem prémium minõségû, sokszor akadtam bele egy kisebb mócsingos csomóba miközben rágtam. Az ízözön névadás egyáltalán nem helyálló, inkább az odaégetett hagyma és kolbász lenne a megfelelõ. Ezen könnyen lehet javítani és valóban lehet, hogy egyszeri alaklom, de pont én voltam az a szerencsés aki kifogta.

Pont: 5/10


Mennyiség: A megadott 32 centis átmérõ szerintem megvan, mivel a dobozba maximum egy fél centivel nagyobb példány férne bele, de akkor már erõsen feszülne a doboz széle. Feltétek közül az egyértelmû gyõztes a hagyma ami remekül látszik a képen is, ami korom fekete az mind hagyma. Ezt követi a három húsfajta amik testvériesen egyenlõ arányban osztoznak. A tészta átlagos vastagságú, nincsenek rajta sütés során felpuffadt csomók, ami legalább egy jó pont. A másik amibõl túl sok van az a kisült zsiradék, a doboztól kezdve a tésztán át mindent átáztat emiatt egy nehezen emészthetõ, ültetõ kaja lett a töki pompos. Pontozásnál viszont az számít, hogy mennyire laktam jól vele. Bõ négy óra után is éreztem, hogy dolgozik a rendszer rajta erõsen.

Pont: 8/10

Kiszállítási idõ: 6 kerek kilométert kellett a futárnak megtennie ami már a vadabb távolságba szállító éttermek közé sorolja a Lacipecsenyét. Az átlagos kiszállítási idõ 39 perc amit kicsit kételkedve veszek ha azt nézem, hogy hány kerületbe szállítanak. Persze az is lehet megoldás, hogy több ponton van konyhájuk, de ehhez lusta voltam most utánaásni. A végeredmény 56 perc ami nem mondható vészesnek, fõleg ha beleveszem, hogy a környék erõsen úgy néz ki az építkezések miatt mostanában, mint Bejrút 2006-ban. A futár jó arc és türelmesen megvárt annak ellenére, hogy kártyával fizettem.

Pont: 8/10

Ár/érték: A 8 különbözõ összeállítású töki pompos egységáron mozog ami történetesen 1390 forintot jelent. Ezzel csak az a bajom, hogy nem hiszem el azt, hogy egy vega szimplán juhtúrósnál ugyanannyi lenne az önköltség, mint például egy kolbásszal, csülökkel és baconnel megrakottnál. Az odaégés ellen könnyen lehet megoldást találni, a zsírosodás ellen pedig talán annyit lehet tenni, hogy szárazabb alapanyagokat kell beszerezni,  de persze ez egybõl drágíthatja a mutatványt. Most nem nyûgöztek le, de majd talán idén még adok nekik egy esélyt a szépítésre.

Pont: 5/10

800true thumbnails under 450true true 800http://mitettemma.hu/wp-content/plugins/thethe-image-slider/style/skins/frame-black
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide1
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide2
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide3
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide4
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide5
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide6
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide7
  • 5000 fade false 60 bottom 30
    Slide8
 
 
 
 
 
 
 
 

Folytats a blogon ... mitettemma.hu/lacipecsenye-izozon-tok...

sponsored links

Keres?s