KÖNNYÛ, PUHA, SÜTÕPOROS FÁNK 15 PERC ALATT
sponsored links
Ez egy univerzális pillefánk recept- ennél egyszerûbb nem létezik, mert nem kell dagasztani, sem keleszteni, de még nyújtani sem! Gyorsan készül, gyorsan fogy!
Rupáner konyhájából, aki még jobban leegyszerûsíti a sütés menetét, mert átszámolta csésze mércére, tehát a mérleget sem kell elõkapni. Köszönöm, Margó!
Tehát, a mérce 2,5 dl-es csésze.
2 tojás
2-3 lapos ek cukor
1 csomag sütõpor
só
2 csésze tejföl (lehet kefir, joghurt, aludttej), kb 400-500 ml
2 csésze liszt, kb 400-500 g
(mehet bele ízesítésnek vaníliás cukor, citrom reszelt héja)
kókuszzsír vagy olaj a sütéshez (legalább kétujjnyi legyen a lábas alján)
Egy tejfölös vederben kikevertem a tojásokat a cukorral, tejföllel, hozzáadtam a sütõport és hozzákevertem fakanállal a lisztet, sûrûbb galuskatészta-szerû (nokedli) legyen a tészta állaga. Ha kell még liszt, vagy tejfel, pótoljuk szükség szerint.
Egy mélyebb teflonbevonatú lábasban megmelegítettem a kókuszzsírt, annyi mennyiségû zsiradék vagy olaj szükséges, hogy a fánkok ússzanak benne, maguktól meg tudjanak fordulni, ahogy megsült az egyik oldaluk. Idõnként megfordítottam õket, ha úgy láttam, hogy a másik oldal még nem elég szemet vidító színû. Két evõkanalat használtam a szaggatáshoz, az egyiket megmártottam a zsírban és egy fél evõkanálnyit (dió nagyságú) kiemeltem a tésztából és a másik kanál segítségével belecsúsztattam a zsírba. A láng közepes legyen, hogy a fánkok belseje átsüljön. Függ a gázrózsa méretétõl, nehogy kívülrõl megpiruljon, belül pedig nyers maradjon. Érdemes egy próbasütést csinálni.
Kb 30 cm átmérõjû edényemben háromszorra sültek ki a kis puffancsok. Néha rásegítettem a fordulásra :) ja, fontos még, hogy helyet hagyjunk neki erre a bukfencre. Amikor megsültek, szép piros színük lett, nagyobb szûrõlapáttal kiemeltem õket és egy mélyebb tálba terítettem papírtörlõre, porcukorral meghintettem, megráztam, kicsit feldobáltam õket a tálban mozgatva, hogy mindenhol körbe ölelje, érje. Máris kanalaztam a következõ adagot a kókuszzsírba.
Lekvárral, bármilyen fánkhoz illõ finomsággal kínálható, nekem egymagában is nagyon ízlett! Pihe-puha, könnyed, nem túl édes fánkocskák lettek. Másnap is puha maradt, letakarva.
Recept innen.
Közben rájöttem, mennyire ismerõs nekem ez a fánk, villámgyors fánk 15 perc alatt névvel került fel a blogra kb pont két évvel ezelõtt. https://vicuska13.blogspot.com/2015/01/villamgyors-fank-15-perc-alatt.html Az sûrûbb volt a mai fánkocskánál, és rummal, citromhéjjal ízesítettem. Ez légiesebb lett, mert több tejfellel készítettem, nagyon finom!!!
Fánkreceptek a blogomon:
Krumplifánk- édesen, sósan
Doughnuts- könnyû és gyors fánk
Az a jó kis szalagos farsangi fánk
Diétás csõrögefánk sütõben, vízzel
Gyors aludtejes csõrögefánk-változat
Cukormentes csõrögefánk, gyorsan készülõ
Gizi féle finom csörögefánk
Túrós fánk
Egyik fánk recept jobb, mint a másik, tessék kipróbálni!!!