Kürtõs kalács (vaníliás-citromos) - sütõben sütve

2014-07-02

sponsored links

Hétvégén kirándulni voltunk, ahol egész nap kürtõs kalácsot szerettünk volna enni, de sehol nem találtunk. A férjem felvetette az ötletet, hogy akkor süssem meg itthon. Tulajdonképpen nem ért váratlanul a kérése, régóta tervezem, hogy megpróbálom itthon elkészíteni - már tavaly összegyûjtöttem hozzá a papírtörlõ gurigákat, forma hiányában ezeket becsomagoltam alufóliával és erre tekertem fel a kalácstésztát. :)
...és hogy sikerült? Nem azért, hogy csupa jókat írjak róla, de ízre, állagra és kinézetre is szinte teljesen olyan, mint amilyet a vásárokban lehet kapni. Persze a sütõben nem karamellizálódik és pirul rá a cukor kívül olyan szépen, de ezt leszámítva tökéletes. A szüleimnek nagyon ízlett, a férjem pedig nem gyõzött dicsérni. :)




Hozzávalók: 3 darabhoz
- 35 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj 
- kb. 1 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztõ
- 2 evõkanál kristálycukor
- 1 evõkanál vanília aroma
- fél citrom reszelt héja és leve
- csipet só

- 1 tojássárgája
- 1 evõkanál tej
- 1 teáskanál kristálycukor

A hempergetéshez:
- 3 evõkanál kristálycukor
- 1 csomag vanília cukor





  
Elkészítés:
1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztõt. Az átszitált lisztben elkeverjük a 2 evõkanál cukrot és csipet sót, majd hozzáadjuk az 1 tojást, olvasztott vajat, a vanília aromát, a fél citrom levét és reszelt héját + a felfuttatott élesztõt és tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük.
2. Az üres papírtörlõ gurigákat becsomagoljuk alufóliába és bekenjük vékonyan mindenhol olajjal vagy olvasztott vajjal - félretesszük egy tálcára.
3. A megkelt tésztát hosszú keskeny téglalappá nyújtjuk kb. 4 mm vastagra, majd 1,5 cm széles csíkokat vágunk. Ezeket a csíkokat feltekerjük a már elkészített gurigákra úgy, hogy a csíkok ne fedjék egymást, de ne is legyen közöttük rés. Picit meggördítjük a gyúrótáblán, hogy a tésztacsíkok szépen egymáshoz simuljanak és lelapuljanak kicsit. 
4. A tojássárgát kissé felverjük a tejjel és cukorral, mellyel lekenjük kívül a tésztát, majd meghempergetjük a vanília cukor + cukor keverékében. 
5. A állítva sütõpapíros tepsire tesszük, majd elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben kb. 10 perc alatt megsütjük. (a sütési idõ tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet)
6. Ha megsült a kalács, 1-2 percre letakarjuk tiszta konyharuhával, aztán lehet fogyasztani.

A sütõmben van grill program is, ezért kipróbáltam ezt a kalácsot grillsütõben és légkeveréses sütõben is sütve, de igazából nem sok különbséget tapasztaltam. Grillsütõben talán picit ráolvad kívül a cukorréteg, légkeveréses sütõben pedig csak rásül - de valójában tényleg nem nagy a különbség. Bátran készítsétek el - bármilyen sütõben.






Jó étvágyat!


Lassan két hete voltam új bejegyzéssel itt a blogon. Pedig néha-néha sütögetek - olyanokat is, melyek már szerepelnek a blogon és néhány új finomságot is - csak sajnos most nagyon kevés idõm van minderre. + igazából mostanában olyan jó úgy sütni-fõzni, hogy közben nem hurcolom magammal a fényképezõgépet. :) Nyár van... a bokros teendõk között ilyenkor jó néha egy picit kikapcsolódni. De azért amikor van kis idõm, hozok 1-1 receptet...
Szép nyarat kívánok Nektek is! 
 

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/07/kurtos-...

sponsored links

Keres?s