Közönséges borbálafû (Barbarea vulgaris) finom, ehetõ vadnövény bemutatása

2014-04-30

sponsored links

Kóstolni való, finom saláta és fõzeléknövény, aminek levelei egész évben megtalálhatók és gyûjthetõk. Legfinomabb persze virágzás elõtti levele, mint szinte minden vadnövény esetében, aminek a levelét gyûjtjük. Enyhén csípõs tõlevelei akár egész télen is szedhetõk, ha nincs hó. A téli gyûjthetõség és a csípõs levelek miatt máshol téli tormának vagy téli zsázsának is nevezik. Borbálafûnek is azért hívják - utalva Szent Borbálára - mert a bajban, az éhezõnek minden évszakban "segített".

Borbálafû (Barbarea vulgaris) virágzó töve erdõszélen, erdei út mellett

A keresztesvirágúak közé tartozó évelõ növényt termesztik is, de vadon is sokfelé elõfordul tápdús, nedvesebb helyeken, pl. erdõszéleken, cserjések szélén, füves udvarokban, zavartabb réteken, kerítések melletti gyepsávokban.
Jellegzetes csípõs ízét mustárolaj glikozid (glikozinolát) tartalma adja, ami fertõtlenítõ hatású, baktériumok, gombák és vírusok ellen ható anyag. Régen U-vitaminnak is nevezték. Ez az anyag más káposztafélékben is megvan, és a növények egyéb vegyületeivel együtt (flavonoid, vitaminok) hatva fontos a betegségek megelõzésében.

Ellenjavallat: Nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztani, vesebetegek kerüljék fogyasztását.

Gyûjtése: Gyûjtését a növények felismerésében haladóknak ajánlom. Virágzás elõtt kell gyûjteni leveleit, ezért virág nélkül is biztosan fel kell ismerni. Mindig a a tõrózsa külsõbb leveleit jó gyûjteni, a közepét ne bántsuk, akkor a tõ folyamatosan belülrõl növeszti a friss leveleket. Ha a virághajtást nem hagyjuk kifejlõdni, akkor még tovább gyûjthetünk jó ízû leveleket egy tõrõl. Virágzás után, ill. az idõsebb levelek kesernyések lehetnek, ezeket elõfõzve, fõzõlevet leöntve használhatjuk. Ehetõ a virághajtás is, bimbósan vagy kinyílva is. Szép dísz egy salátában szendvicsen is, de fõzve is jó.

Borbálafû (Barbarea vulgaris) virágzik az erdõszélen

Borbálafû  (Barbarea vulgaris) tõlevele

Szabó L. Gy.: Melius gyógyés élelmiszer növénykönyvében ezt írtja a növényrõl:

147. Barbarea vulgaris R. Br. ? BRASSICACEAE -borbálafû
Barbareae herba
Honos mérsékelt égövi Ázsiában, Európában, Indiai-szubkontinensen, É-Afrikában, két- vagy többéves,
ártéri szegélytársulásokban, erdõszéleken elég gyakori.
Hatóanyag: glikozinolát, flavonoid
Alkalmazás: sebgyógyító balzsamokban.
Elõfõzést követõen nem keserû, salátának, fõzeléknek készíthetõ

Leírása:
A keresztes virágúak családjába tartozó 30-100 cm magasra növõ élénk kénsárga virágú, hosszú becõtermésû, szórt állású szárlevelekkel rendelkezõ növény. Amit gyûjtünk, a tõlevei tõlevélrózsát alkotnak, szárnyasan hasogatottak, sokszor teljesen a középsó levélérig behasítottak (ld. fotó fent), a levélszárnyak lekerekítettek, a levélvégeken szinte teljesen kerekdedek. A tõlevél legutolsó, csúcs levélszárnya legtöbbször jóval nagyobb, mint a többi. Levelei tehát igen jellegzetes alakúak, és fontos, hogy szõrtelenek. Levélszínük inkább sötétzöld és fényes zöld. Akinek a szeme jó, kis gyakorlattal felismeri. Addig pedig vessük a kertbe, vagy még balkonládába is lehet. Virágzása : április-május, termésérlelés: május vége június.

Mivel téveszthetõ össze a faj:
Családjában több hasonló, sárga virágú és némileg hasonló levélzetû faj van. pl. zsombor (Sisymbrium) fajok, repcsény (Erysimum) fajok. Tõlevelei a vízpartokon növõ, bár nem sárga, hanem fehér virágú kakukktormák (Cardamine) leveleire is hasonlítanak. A családjában több más ehetõ is van, de vannak mérgezõk is pl. a violás repcsény. Mérgezõ hatásáról a Gertrud Scherf ír "Vadon termõ zöldségek és gyümölcsök" c. könyvében.

Borbálafû receptek:
Taste the wild receptek angolul
Foraging foodie wintercress-recipes
Sacred Earth - foraging - Wintercress



Kép forrása: Flowery Prose

Felhasznált irodalom:
Szabó L. Gy.: Gyógynövények és élelmiszernövények A-tól Z-ig
Gertrud Scherf: Vadontermõ zöldségek és gyümölcsök
Eva-Maria Dreyer - Wolfgang Dreyer: vadnövények bogyók és gombák felismerése gyûjtése felhasználása
Király G. (szerk.): Új magyar füvészkönyv I.
Király G., Virók V., Molnár V. A. (szerk.): Új Magyar füvészkönyv II.
Mérgezõ fajok listája (Kanada)
Barbarea vulgaris - Plants For A Future


Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2014/04/kozo...

sponsored links

Keres?s