Kötött tészta leves

2014-07-06

sponsored links

Egyik gyerekkori kedvencemet mutatom ma, a kötött, vagy ahogy gyerekként mondtam ?kötözött tészta? levest. Gyerekkoromban imádtam ezt a rendkívül egyszerûen elkészíthetõ, olcsó levest, amit nagymamám készített rendszeresen. Most már nem csak az én, de a párom és kisfiam kedvence is lett.

Alapvetõen nem sok mindent tesznek bele, egy zöldpaprikát, egy paradicsomot, egy nagy csokor petrezselymet és a tésztacsomókat. Én a hagyományostól kissé eltérõen, a sok zöldséges levesek híveként, telepakolom zöldséggel.

Maga a leves egyszerû, olyan mint egy zöldségleves, de a tésztába kent hagymás-paprikás zsír olyan különleges ízzel toldja meg, hogy aki egyszer kóstolja, biztosan megszereti. Én két tojásból készítem bele a tésztát, mert imádjuk, de ez nagy mennyiség lesz, ezért aki kevésbé szereti ha tele van tésztával, készítheti fél adagból is, azaz egy tojásból.

Kötött tészta levesKötött tészta leves

Hozzávalók a tésztához:

2 db tojás/ 1 tojás

20 dkg sima liszt/ 10 dkg 

1 csipet só

1 db nagyobb fej vöröshagyma

2 evõkanál házi kacsa, vagy sertés zsír

1/2 csapott evõkanál pirospaprika / 1 teáskanál

frissen õrölt bors


a leveshez zöldségféle, ki hogy szereti:

3 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa zöldjével együtt

1/4 db zeller + 1-2 szál zöld

2 marék zöldborsó (elhagyható)

2 db kisebb burgonya

1 db zöldpaprika

1 db paradicsom

pici õrölt kömény

só, bors

Elkészítés:

Elõször elkészítjük a tésztát a tojásból és a lisztbõl, egy csipet sóval. Jól összegyúrjuk, majd 15-20 percet pihentetjük a hûtõben fóliába csomagolva, hogy ne száradjon ki.

Közben, míg a tészta pihen elkészítjük a hagymás-paprikás zsírt, amivel majd megkenjük a kinyújtott tésztát.

Ehhez a vöröshagymát finomra vágva megdinszteljük a zsíron, majd félrehúzva a tûzrõl, hozzáadjuk a pirospaprikát és egy kevés frissen õrölt, fekete borsot. Annyira kell, hogy meleg legyen, hogy a paprika picit megpiruljon, de ne égjen meg.


kötött tészta készítésekötött tészta készítése

Miután a tészta eleget pihent, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és a kinyújtott felületét megkenjük a már langyosra hûlt paprikás zsírral.

A következõ lépés pedig, hogy a megkent tésztát körülbelül 1 centis sávban lehatjuk kétszer, majd ezt a lehajtott sávot éles késsel levágjuk.

A hajtott, levágott tészta csíkokat elkezdjük lazán megcsomózni, majd minden csomót leszakítunk és addig folytatjuk, míg a tészta elfogy.



az elkészült kötött tésztaaz elkészült kötött tészta

Egy nagyobb fazékban feltesszük a levest, amelybe beletesszük a tisztított és nagyjából egyformára aprított zöldségeket. A paprikával, a lehéjazott paradicsommal és a zöldekkel együtt. Ízesítjük sóval, borssal, pici köménnyel.

Mindent úgy kell idõzítenünk, hogy a levesben levõ zöldségek ne fõljenek túl, mire a tésztát belefõzzük, hanem egyszerre készüljenek el.

Mikor a leves forr, a kész csomókat belefõzzük, körülbelül 10-15 perc alatt átfõ. De a biztonság kedvéért vegyünk ki egyet és vágjuk ketté, hogy nem maradt-e belül fehér, nyers a tészta.



Kötött tészta levesKötött tészta leves

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?


Még több finomság:




Egyszerû dara(gríz)galuska leves
Egyszerû dara(gríz)galuska leves


Körtés-kakukkfüves kacsamáj tésztakosárban, portói mazsolamártással
Körtés-kakukkfüves kacsamáj tésztakosárban, portói mazsolamártással


Sütõtökös, sonkás házi metélt, bazsalikommal
Öt azonos alapanyag ? három különbözõ étel.


Zöldfûszeres sajtkrémmel töltött, rántott paprika
Zöldfûszeres sajtkrémmel töltött, rántott paprika


vaníliás mini rétes
Mézes-gyömbéres almakrémleves, vaníliás minirétessel




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/07/06/...

sponsored links

Keres?s