Körtés karaj

2014-06-16

sponsored links

Tegnap este valahogy nem jött álom a szememre, elõfordult már máskor is, ilyenkor néha a fõzéssel próbálom elütni az idõt. Így a kellemest és a hasznost összekötve elkészült a másnapi ebédünk.
A húsokat manapság igencsak trendi gyümölcsökkel enni, bár sokan inkább maradnak a hagyományos ízeknél, én úgy gondolom hogy mindenképpen megérnek egy próbát. A sós és az édes ízek keveredve, finom egyveleget alkotnak. 

Hozzávalók: 10 szelet csontos karaj, 2-3 körte, só, bors, turbolya, rozmaring, oregánó, újburgonya, olíva olaj vaj.
A karajszeleteket megmosom, papírtörlõvel áttörlöm majd megszórom a fûszerekkel. 
Egy serpenyõben vajat és olajat hevítek, ebben elõsütöm a húsokat. Miközben sülnek, meghámozom a burgonyákat és nagyságuktól függõen felezem, negyedelem õket. A körtéket nem kell meghámozni, elég õket negyedelni, de elõtte a magházát távolítsuk el.
Ne felejtsük a húsokat néha megforgatni. Néhány perc elteltével a húsokat tegyük át egy tepsibe, mehet mellé a burgonya és a körte is. Itt újra fûszerezhetjük, a tetejére tegyünk még néhány ág rozgaringot és oregánót. Olíva olajjal meglocsoljuk, alufóliával levedve, elõmelegített sütõben kb. 1 órán keresztül sütjük. Érdemes a végén kicsit a tetejét még megpirítani. 












6 szelet csont nélküli karaj. Ha kicsik, akkor 8
2 marék dióbél
4 körte
20 dkg kéksajt. Mondjuk gorgonzola-val tényleg bitangjó
2 evõkanál cukor. Nem baj, ha barna
5 dkg vaj
2 evõkanál olívaolaj
só, bors. Frissen õrölve

A hússzeleteket sózzuk borsozzuk, kicsit meg is klopfolhatjuk õket, én ezt kihagytam. Felforrósítjuk a serpenyõt, mehet bele az olaj, a húsok mindkét oldalát elõsütjük. Nem kell nagyon pirosra, csak annyi a cél, hogy lezárjuk a rostokat. A husikat egy tûzálló tálba helyezzük, szépen egymás mellé. Közben a negyedekre vágott, kimagozott körte mehet a serpenyõbe, hozzá a vaj, és a cukor. Vegyük közepesre a lángot, várjuk meg, míg a cukor felolvad, karamellizálódik, és szépen bevonja a körtéket. Ha ez megvan, akkor mehet az egész a húsokra. Törd durvára a diót, szórd a tálba, morzsold rá a sajtot, majd tedd a 180 fokra elõmelegített sütõbe. Kb 15 perc kell neki, és kész is! A hús puhára sült, a körte-dió-sajt hármas szépen összeolvad, mennyei illatok szállnak, a család csorgó nyállal figyel, és vár. Adhatsz hozzá valamilyen köretet, mehet mondjuk rizs. Ennyi. És Istenkirálycsászár vagy. De tényleg

Folytats a blogon ... danadiskitchen.blogspot.com/2014/06/k...

sponsored links

Keres?s