Körteleves

2014-07-31

sponsored links



Mostantól  nálunk a mindenféle tejszínes, joghurtos, vaníliafagyis gyümölcsleveseknek befellegzett. A Metro meghívására - ahol az eddigi törökbálinti Vevõakadémia helyett, ahol jellemzõen profiknak tartottak kurzusokat, idén szeptembertõl Gasztroakadémia indul, ahol bárki elsajátíthat profi recepteket és technikákat -  vettem részt egy "bloggerfõzésen": ezt a levestrükköt Bereznay Tamástól tanultam. Lehet, hogy valaki ismeri már, de a jelenlévõknek mind újdonság volt, és hihetetlen finom málnalevest készítettünk ezzel a módszerrel. A hétvégén a receptet  kipróbáltam körtével,  tökéletesen mûködött, és nagyon intenzív, illatos gyümölcsleves lett a végeredmény. A legjobb, hogy nem kell sokat hûteni, ha eleve hûtött - vagy akár fagyasztott - gyümölccsel dolgozunk, a tejes alapok nem tompítják, a fûszeres szirup pedig kiemeli, de nem nyomja el a gyümölcs igazi ízét. Sárgadinnye, õszibarack felkészül.

Hozzávalók: (4 személyre):

60 dkg körte (vagy más gyümölcs)
6 dl víz
fél kisujjnyi fahéj
negyed rúd vanília
4 zöld kardamom
4 szegfûbors
8 dkg cukor

A vizet a cukorral és a fûszerekkel felforraltam, majd negyedórát csendesen gyönygyöztettem. Hûlni hagytam, majd leszûrtem.
A körtéket a hûtõbõl addig a mélyhûtõbe raktam, hogy jó hidegek legyenek, majd meghámoztam õket, magházukat kivájtam.  Összeturmixoltam a fûszeres sziruppal és tálaltam - kevés dióolajjal megcsöpögtetve.
A szirup mennyiségét mindig az adott gyümölcshöz kell igazítani, a lényeg, hogy annyival kell összeturmixolni, amennyivel - nekünk - megfelelõ állagú gyümölcsleves készül.

Folytats a blogon ... piszke.blogspot.com/2014/07/korteleve...

sponsored links

Keres?s