Köménymagos sütõtökpüré.

2014-02-27

sponsored links



Sokszor gondban vagyok, hogy a sült, vagy éppen rántott hús mellé milyen köretet is kínáljak. A rizs, a krumplipüré, vagy éppen a sült krumpli, bizony egy idõ után kezd nagyon unalmassá válni. Most megpróbáltam a krumplipürét kicsit feldobni sütõtökkel, és elõzõleg megpörkölt köménymaggal. A végeredmény pedig nagyon finomra sikerült. Így ezután a sütõtök  szezon alatt többször is elkészítem majd ezt a pürét.  Azoknak ajánlanám kipróbálásra, akik szeretik a sütõtököt, a köménymagot pedig ízlés szerint más fûszerre cserélhetjük.






Hozzávalók:

30 dkg sütõtök
20 dkg krumpli
1-2 tk köménymag
1-1,5 dl fõzõtejszín
10 dkg vaj


A köménymagot egy teflon serpenyõben, állandó keverés mellett pörköljük meg. (alacsony hõfokon, pár pillanat alatt megpörkölõdik, de vigyázzunk nehogy megégjen!!!)
Ezután öntsük bele egy mozsárba és alaposan törjük össze. 

A sütõtököt és a krumplit vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sós vízben fõzzük puhára.  Ezután szûrjük le, majd krumplinyomón nyomjuk át, vagy botmixerrel pépesítsük. 

Ezután adjuk hozzá a puha vajat, ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg a összetört, pörkölt köménymaggal, majd keverjük alaposan össze. Végül apránként keverjük hozzá az elõzõleg forráspontig melegített tejszínt. (apránként keverjük hozzá a tejszínt, nehogy híg legyen a püré)

Tálaláskor köretként kínáljuk sült, vagy rántott hús mellé. Én rántott csirkeszárnnyal és birsalmakompóttal kínáltam.


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/02/k...

sponsored links

Keres?s