Köményes csülök pékné módra cserépben (kovászos uborkával)

2014-08-13

sponsored links





Nem egy nyári étel annyi szent, de megkívántam, így megfõztem. J

Régen készítettem már ezt a köményes változatot. A lényege az, hogy a páclébe teatojásban kerül az egész bors és kömény, amit utána leszûrök és a csülökkel együtt sütöm ropogósra. Érdemes kipróbálni a fõtt, majd a sülttel ropogósra sült egész fûszereket, melyek már elveszítik erejüket, viszont eredeti aromájukat megtartják. Isteni! J

A csülök még szó szerint langyos volt, reggel vágták a disznót. Abban a pillanatban érkezett meg a sarki henteshez, amikor betoppantam. Megkapartam, megmostam és ment a kuktába. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és fûszereztem:

1 teáskanál egész kömény (teatojásba)
1 teáskanál fekete és zöld bors vegyesen (teatojásba)
8 gerezd fokhagyma
1 nagy egész hagyma
2 babérlevél
2 evõkanál Himalája só

1 órán át fõztem úgy, hogy a kukta kicsit szuszogott csak. Éjszaka kihûlt a levében, majd kiemeltem a csülköt és a teatojást, a levét lezsíroztam, majd leszûrtem.

4 sárga krumplit hasábra vágtam, cseréptálba rendeztem, 1 evõkanál csülökzsírral meglocsoltam és 200 C fokra elõmelegített sütõben 15 perc alatt elõsütöttem. Azért sütöttem elõ, hogy ne áztassa el a csülök leve, kéreg süljön rá, ami késõbb már nem puhul vissza. Kihúztam a sütõbõl és sóztam, borsoztam a krumplit.

Elhelyeztem a kicsontozott csülök darabokat bõrével lefelé a cserépben miután sóztam és borsoztam, rászórtam a teatojásból a fûszereket, mellé dobtam 1 fej cikkekre vágott hagymát és 6 gerezd fokhagymát, megrázogattam a cserepet, hogy elkeveredjen a krumplival és visszatoltam a 200 C fokos sütõbe 30 percre.

Megfordítottam a csülkök darabokat, majd újabb 30 percig sütöttem.


Jót fõztem mint máskor, valahogyan a csülök péknével nem tudok melléfogni. A bõre vékony volt és ropogós, a húsa ízletes és omlós, a krumpli fenomenális! A fõtt-sült fûszerek pedig ropogtak és igazi ínyenc fogássá varázsolták a csülök tálat. Jó volt, na! J




Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s