Kóstolgatjuk: Pékmûhely

2014-01-15

sponsored links

Terülj terülj asztalkám!

Terülj terülj asztalkám! Aki járt már a Butter Brothers-ben, hamar rá fog érezni, hogy a két cégnek van némi köze egymáshoz. A Pékmûhely szakmai páholy, hovatovább egyfajta génbank, ahol a jóféle pékeket klónozzák, és telehintik velük a feltört magyar ugart, hogy had’ hajtson ki mindenfelé ehetõ kenyér és kakaós csiga formájában, ebben az ízektõl elszokott kis országban.
Butteréknél már teszteltem, és a Pékmûhelyben is vásároltam a napokban, ráadásul kétszer is. (Muszáj volt visszamennem, ugyanis az elsõ randevúm nem sikerült valami fényesen. Pótvizsgázniuk kellett.)

Mindenekelõtt, tõmondatokban szólnék az elsõ látogatásomról. Nem akarom túlragozni a dolgot, ne nyomja rá bélyegét a negatív kritika a további értékelésre, úgyhogy essünk túl rajta gyorsan.
Mentségükre legyen mondva, amikor elõször náluk jártam, szinte üres volt az üzlet, mindenüket elkapkodták. Így lehet ez máskor is. Jó jel, gondoltam akkor. Jutott ami jutott. Graham kenyér és pepperónis croissant. Egyiket se nagyon akartam, lehet, hogy ez volt a baj.
Most pedig jöjjenek a bõvített tõmondatok:

  1. A kenyér jellegtelen, fojtós.
  2. Fejedelmi édes-vajas ízû croissant, mázsányi sajt alatt palacsintává lapulva. Belül vadító, savanyított, méregerõs paprika. Merész. Kulináris kaland?

Nekem nem jött be.

(függöny)

Akkor most térjük is gyorsan rá a második felvonásra. Boldogan mondhatom, hogy nem kell pironkodnom, örvend a szívem, a második bevásárlás jól sikerült, majdnem meg vagyok elégedve. Hú, de furcsa érzés…

Kiscipó

Figyelmetlen voltam, nem kérdeztem meg, hogy mi a pontos neve a kenyérkének. Félfehér búza kenyérlisztbõl és kovásszal készülhetett (de még inkább elõtésztával).

  1. Héja kemény, roppanós, kissé rágós, magamfajta szereti, viszont mozgó tejfogak, hidak esküdt ellensége. Órák múlva is õrzi állagát, nem punnyad magas páratartalom mellett sem.
  2. Bélzet sûrû, egyenetlenül lyuggatott, nyirkos, gumiszerû, fehér. Illata elbûvölõ. Íze lángost idéz, tesztelõtársnak vajas pogácsát. Azon ritka kenyerek egyike, ami két tételben adja át az ízét. Rágás elsõ fázis: sós, zsíros, nehéz tészta íz. Rágás második fázis: nyálmunka hatására, édes-savanyú kovászos kenyéríz. Ezért az utóízért érdemes volt megvenni.
  3. Kicsinysége ellenére is megõrizte az ideális héj-bél arányt. Nagy érdeme, hogy nem száradt ki.

Kakaós csiga

  1. Csinos forma, ideális 4-5 kanyarulat.
  2. Omlós, töredezõ tészta, nehéz egyben tartani amikor kézbe vesszük.
  3. Arányos tészta/töltelék hányad.
  4. Töltelék kókuszt tartalmaz (bántsatok, ha tévedek!), nagyon édes, szinte émelyít, elnyom minden más ízélményt. Ez az egy étek megbotlott, sántikálva levonul a színrõl. (Tanítvány túlnõtt a mesterén, még mindig Brotherséknél a vándorkupa!)
  5. Korrekt ár.

Túrós táska

  1. Pirinyó, egyfalat darab.
  2. Ötletes hajtási megoldás. Nyirkos, optimálisra sült külsõ, áldott porcukortalanság!
  3. Egyenletesen, csigavonalban tekeredõ töltelék, amely nem mennyiségével hódítja el a szívemet, hanem aromájával, gõzeivel. Savanykás-citromos, enyhén édeskés ízével puszit dob nagymamám után.
  4. Tészta ütõs, domináns; lágy, krémesen olvad.
  5. Legjobb darab, szó nincs rá.

Fahéjas fonott kalács

  1. Gyönyörû, hengeres-gömbölyded forma, kissé túlsült (kemény, de nem páncélos) héj, csinos fonat. Béllel együtt olvad szét, együtt siklik a mélybe, nem kaparja a torkomat.
  2. A fahéj-illat nem tolakodik, csak rám kacsint.
  3. Könnyû, egyenletesen sült, szivacsosan lyuggatott, hófehér bélzet. Harapás után egy pillanatra felvillantja a fahéj ízét, majd átmegy enyhén édeskésbe, utána marad a lágy kenyér-érzet. Nagyon tetszik.
  4. Remek, aránytartó tészta, kalácsban nálam ez a favorit országhatáron belül.

Összpontszám: 397
Nem mondom meg mennyibõl.
Járj utána!

 


Folytats a blogon ... www.boldogbrios.hu/kostolgatjuk-pekmu...

sponsored links

Keres?s