Kókusztorta friss eperrel

2014-06-06

sponsored links

Hétvégére jöjjön egy csodás torta, a múlt hétvégérõl. Az elmúlt három hónap rengeteg sok munkáját ki kellett már pihennünk (jó, igazából Atinak kellett egy alvásbeutaló valami csöndes helyre:) ), így hosszú hétvégéztünk egyet a Balatonon. Na nem a retro, parti szállás-lángos-pancsolás fajta vakáció volt ez! Aki még nem járt a Káli-medencében, az északi partot ölelõ magyar Provence-ban, az mindenképp látogasson el oda egyszer, mert még én, a nem túl természetbarát is azt mondom, hogy csodaszép az a hely! Pipacsmezõk, szõlõbirtokok, és persze a balatoni panomára! (És egyébként is, anyukám mindig azt mondja, hogy a déli partban csak egy jó dolog van: hogy látszik onnan az északi! :))) ) Szüleimnek itt van egy kis telke, csodás kilátással a vízre, pár sor szõlõvel és az isteni epret termõ kiskerttel. Az öregedés biztos jeleként értelmezem azt is, hogy én is megszerettem a helyet, a kamaszkori hadakozásaim ellenére, hogy ?mitfogokénittcsinálni?!?, ?ittméginternetsincs!? ( ? már van :p ), ?fujjdeundorítóbogarakszállnakittáááááááá?, ma már szeretek lejárni oda, békesség van, csend van, és ha az ember nem akar, akkor nem lát más embert pár napig. Kivéve amikor reggeli programként lemegyünk a faluba, a kisbótba, ahol igazi, régi, békebeli kiflit lehet kapni, na ott látod a bácsit kb. 5 percig, aztán irány vissza az elvonulás.

A mi elvonulásainkhoz és mindenféle utazásainkhoz mindig hozzátartozik a gasztronómia, a kulináris élvezetek, úgyhogy ez most sem maradhatott el. Tudtam, hogy a fõzés mellett valami édességre is szükségünk lesz, úgyhogy vittem a kicsi tortaformámat (18 cm átmérõjû), ez két fõre tökéletes!



IMG_0913



IMG_0975



Ez a torta pedig nagyon gyorsan elkészül, csak egy sima piskótát kell hozzá sütni, a krémet kikeverni pedig egészen pontosan 90 másodpercbe telik, ezalatt már meg is kóstoltuk, hogy elég édes-e. És persze a tetejérõl elhagyhatatlan a friss, zamatos eper! Ha mázlink van, akkor amíg mi sütünk, a pasink átsétál a szomszéd kertbe és szed egy kis friss epret. Ha csak kicsit van mázlink, akkor elõvesszük a hûtõbõl a piacon vásárolt epreket, kiválogatunk pár szép szemet, és feldíszítjük a tortát! :)



IMG_0938



Hozzávalók a piskótához (18cm-es formához ? egybõl megjegyezném, hogy ez a mennyiség a 24-es formába is passzol, csak akkor nem vágjuk ketté a piskótát, csak a tetejét kenjük krémmel):

3 tojás

4 ek. cukor

2 ek. liszt

3 ek. kókuszreszelék

3 dkg vaj olvasztva



IMG_0977



A tortaformát kibéleljük sütõpapírral, de csak az alját. Az oldalát nem kell, mert így szuperül feltapad rá a piskóta, ha úgy tetszik, ezen mászik fel, szép magas lesz, és ha hagyjuk lassan kihûlni, akkor nem is esik össze. A sütõt pedig elõmelegítjük 160 fokra.

Mosogatási okokból elõször a tojásfehérjét verjük föl, fokozatosan adagolva hozzá a cukrot. Szép, fényes habot kell kapnunk, nem kell kõkeménynek lennie. Aztán ugyanazzal a robotgéppel felverjük magában a tojássárgájákat, ebbõl is egy habos állagot csinálunk. Ehhez csorgatjuk hozzá az olvasztott vajat. A sárgáját laza mozdulatokkal hozzákeverjük a fehérjehabhoz, majd belekeverjük a lisztet és a kókuszreszeléket is. Mehet a sütõbe, 25-30 percre. Az elsõ 15 percben ne nyitogassuk a sütõajtót, utána se túl gyakran, de azért egy tûpróbát ellenõrizzünk, mielõtt lezárnánk. Ha kész, nyitott ajtónál hagyjuk kihûlni, majd kettévágjuk.



Hozzávalók a krémhez:

250 gr mascarpone

175 gr görög joghurt

2-3 kk. házi vaníliás cukor vagy 1 zacsi Bourbon vanillincukor

porcukor édességmánia szerint



Ahogy írtam, nem nagy mûvelet: minden hozzávalót összekeverünk egy tálban egy habverõvel, folyamatosan adagolva a porcukrot, kóstolgassuk a krémet. Azért írtam most görög joghurtot, mert ez krémesebb és kevésbé savanyú, szerintem tökéletes egy ilyen krémhez.

A tortát betöltjük a krém 2/3-ával, a maradékot pedig elkenjük a torta tetején. A vidéki, provance-i idillnek megfelelõen én csak egy kenõkéssel ?elhullámoztam? a krém tetejét, csak semmi faxni (úgysincs hozzá eszköz a telken), aztán jöhetnek rá az eperdarabok.



IMG_0919





IMG_0931



Nem kell várni, nem kell hûteni, csak felvágni és enni. Nálunk valamilyen rejtélyes okból kifolyólag egyszercsak eltûnt a torta fele. Kérdeztem Atit, hogy amíg én lementem a szõlõbe fotózni még egyet, addig nem látott-e, észlelt-e valami furát, de csak ümmögött. :) Gyertek a facebookra, hátha ott kiderül, hogy tûnt el a torta fele 5 perc alatt! ;)



IMG_0963





IMG_0929



Amúgy nem szoktam ennyi képet készíteni egy bejegyzéshez, de kiszabadultam a természetbe (=természetes fénybe, napsütésbe) és nem bírtam leállítani a masinát. Olyan gyönyörû, remélem Ti is annak találjátok! :)


Hasonló bejegyzések:




photo 1
Olaszos ihletésû csokitorta


photo 03
Oreo-s brownie torta


Mézeskalácsos-mandarinos sajttorta
Mézeskalácsos-mandarinos sajttorta


fotó 4
Gesztenyés sajttorta




Folytats a blogon ... sutitakarok.cafeblog.hu/2014/06/06/ko...

sponsored links

Keres?s