Kókusztekercs eperrel és tejszínhabbal

2014-05-07

sponsored links



Már megint kókuszos piskóta,  mert a kókusz annyira jól illik az eperhez, és mert  ki akartam próbálni ilyen formában is is - bár valami durván csokis krémmel is lehetne ütõs tekercs belõle. Ha valaki nem csípi a tekercselést, nyugodtan készítheti tepsis sütiként: alul a kókuszos alap, rajta tejszínréteg, gyümölcs, csoki, tetszõleges méretre-szeletre vágva.
Most, hogy már elérhetõ áron van itthoni eper, még ha fóliás is, és sérülékenyebb is, mint a hosszú kamionos utazásra kiválasztott fajták, minden sütibe eper kerül - a következõ recept se saláta lesz. És nem tészta. Nem hús. Fõzelék? Azt hiszem, az még nem is volt a blogon...


Hozzávalók: (30x25-ös formához)

6 tojás fehérje (180 gr)
6 ek hideg víz
16 dkg cukor
20 dkg kókuszreszelék
3 dkg liszt

4 dl tejszín
2 habfix
2 tk. porcukor
2 lap zselatin
2 ek víz
25 dkg eper

pár kocka étcsokoládé

A sütõt 160 fokra elõmelegítettem, a tepsit sütõpapírral béleltem, és mivel nagyobb méretû eredetileg, a sütõpapír szélét többszörösen felhajtottam, hogy csak 30x25-ös méretû piskótám legyen - a tészta nem folyik, eligazítható lapáttal a kívánt méretre.
A tojások fehérjébõl kézi mixerrel nem túl kemény habot vertem, és a végén, még mindig mixelve hozzáadtam néhány részletben a cukrot és a vizet, és még. kb. 4 percig vertem nagy fokozaton: nem kell kemény, habcsókszerû masszának lennie, de legyen sûrû és kissé tömörebb. A lisztet és a kókuszreszeléket elkevertem, a habra szitáltam, majd óvatosan átforgatva egynemûvé kevertem. A tepsiben méretre igazítottam - kb. egy centi magas réteg lesz belõle -  elsimítottam, és a sütõ középsõ rácsán kb. 20 percig, tûpróbáig sütöttem. Nem kell, hogy megkapja a tetejét, ne száradjon ki, mert akkor macerásabb feltekerni.

Még melegen nedves konyharuhával leterítettem, és sütõpapírostól, nem túl szorosra feltekertem, így hagytam kihûlni.

A tejszínhabot a habfix-szel és a porcukorral az utasítás szerint felvertem, a zselatinlapokat a vízben megáztattam, kevergetve felmelegítettem, hogy feloldódjanak, majd mixelés közben a habhoz kevertem.

Néhány szem epret féretettem, a többi epret kis kockákra vágtam.
 
A kókuszos piskótát óvatosan kitekertem (vigyázat, törhet hosszában) megkentem a tejszínhabbal 2/3-ával, belepotyogtattam az epreket, visszatekertem, kívülrõl bekentem a maradék tejszínnel, a félretett eprekkel és a felolvasztott étcsokival díszítettem.



Folytats a blogon ... piszke.blogspot.com/2014/05/kokusztek...

sponsored links

Keres?s