Kókuszos tekercs

2014-04-29

sponsored links

Ez a kókuszos tekercs igazi nosztalgia sütemény számomra. 20-25 évvel ezelõtt Anyukám szinte minden hétvégén megsütötte, mert nagy kedvence volt az egész családnak. Az Õ receptje alapján szoktam készíteni én is - bár a recept egy régi szakadt papírra van leírva, melyet itt-ott már alig lehet elolvasni, emiatt ideje felvezetni az elektronikus receptáramba. Ettõl függetlenül a papírt meghagyom emlékbe, mert amikor ránézek ezekre a foszlányos régi receptes cetlikre, újra átélem a gyerekkori sütéseket Anyukámmal. Így voltam ezzel szombaton is, amikor sütöttem ezt a süteményt.
Szerintem nagyon sokan ismeritek ezt az élesztõs omlós sütit és biztos vagyok benne, hogy szeretitek is...




Hozzávalók a tésztához: 
- 40 dkg sima liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojássárgája
- 2 dkg friss élesztõ
- kb. fél dl langyos tej
- 1 teáskanál kristálycukor

A töltelékhez:
- 2 tojásfehérje 
- 15 dkg kristálycukor
- 8-10 dkg kókuszreszelék



Most ezen a kellemes pasztell színû nefelejcs mintás kerámia termékeken tálaltam a süteményemet. 
Ha Nektek is tetszik, megtaláljátok a webáruházban:



Elkészítés:
1. Az élesztõt belemorzsoljuk fél dl tejbe és a cukorral elkeverve felfuttatjuk.
2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztõt, összegyúrjuk. Omlós tésztát kapunk. (Ha esetleg a tészta kívánja, adhatunk még hozzá pici tejet.) Fél óráig pihentetjük, addig elkészítjük a tölteléket.
3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a kristálycukrot és gõz fölött tovább keményítjük a habot. (a víz ekkor már ne fõjön, csak gõzölögjön, valamint a tál alja ne érjen bele a gõzölgõ vízbe) Végül belekeverjük a kókuszreszeléket is.
4. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 40x20 cm-es téglalapra és a kihûlt töltelék masszát egyenletesen rákenjük. Feltekerjük, mint a piskótatekercset és vizes késsel 1-1,5 cm széles darabokra szeleteljük, sütõpapíros tepsire fektetjük.
5. Elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben kb. 10 perc alatt világos sárgára sütjük. (a sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet)





...és a kis régi szakadt cetli, melyen a recept szerepel.
Pici módosítással ugyan, de így készítem én is.



Jó étvágyat!


Földrajz-környezetvédelem szakos tanárként mindig imádtam fotózni a természetet, a hegyeket, a tájakat, virágokat, várakat, kastélyokat, állatokat és tulajdonképpen mindent. Sajnos a régi fényképezõgépem az utóbbi hónapokban nem mûködött túl jól, de én akkor is rendíthetetlenül fotóztam. Egy-két hónapja viszont kaptam a férjemtõl egy új gépet, mert látta, mennyire szenvedek a régivel, így azóta még nagyobb örömmel fotózom. Igaz, a gép adottságait negyed annyira sem használom ki, mint amennyire képes lenne, mert sajnos nincs idõm tanulmányozni. Egyszer talán arra is lesz idõm... 
Mutatok Nektek néhány fotót, melyeket a napokban Anyukám virágoskertjében készítettem amatõr fotósként. :)

 
 






A kis árvácska fotó a mi udvarunkon készült,
a fû között találtam árván. 
Olyan aranyos...


Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/04/kokuszo...

sponsored links

Keres?s