Kókuszos sütemény
sponsored links
Két dologra lettem figyelmes mostanában. Az egyik az, hogy lassúbb-lustább lettem, és mire észbe kapok, épphogy le tudom fotózni a süteményekbõl az utolsó szeleteket. :) Felvágom, esszük, terefere, mosogatás, és már feledem is a képet. Ez a mostani szelet is "maradék", utolsó darab. De annyira finom, hogy nem tudom nem közzétenni a receptet.
Mint említettem, két furcsaságot tapasztalok magamon. Szériában sütök. Nemrég túrósokkal láttam el a házam népét, múlt héten kókuszos recepteket vettem elõ. Még nem tudom, a következõ sorozat mi lesz, nézzük addig a legutóbbi kókuszos kedvencemet.
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás
13 evõkanál cukor
1 dl étolaj
1 dl tej
13 evõkanál liszt
1 csomag sütõpor
2 evõkanál cukrozatlan kakaópor
1 evõkanál tej
A krémhez:
5 dl tej
5 evõkanál cukor
3 evõkanál liszt
1 teáskanál vaníliakivonat
20 dkg kókuszreszelék
A bevonathoz:
20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
2 evõkanál olaj
A sütõt elõmelegítem 180 fokra. Egy 25x20 cm-es tepsit kivajazok-kilisztezek.
A tésztához a tojásokat kikeverem a cukorral, aztán a tejet, olajat, sütõporral elkevert lisztet hozzádolgozom. Két egyforma részre osztom a tésztát, az egyikbe a kakaóport és az 1 evõkanál tejet belekeverem.
A kakaós tésztát a kivajazott-kilisztezett tepsibe öntöm, és 15 percig 180 fokon elõsütöm. Épp csak annyira, hogy a teteje átsüljön.
Közben elkészítem a kókuszos krémet. A tejet a cukorral és a liszttel felforralom, és sûrû krémmé fõzöm. Habverõvel folyamatosan keverem, hogy csomómentes legyen. Utána lehúzom a tûzrõl, hozzáöntöm a vaníliakivonatot, és beleforgatom a kókuszreszeléket.
Az elõsütött kakaós tésztára simítom a kókuszos krémet, majd ráöntöm a sárga tésztát, egyenletesen. Visszateszem 30 percre a sütõbe.
Amikor teljesen (!) kihûl a sütemény, összeolvasztom az étcsokoládét az olajjal, és a tésztára simítom.
2-3 órán át hûtöm - ilyen kánikulában a hûtõben -, aztán szeletelem.
A recept innen van.