Kókuszos keksztekercs (sütés nélkül)

2014-01-03

sponsored links



Szerintem ez a sütemény is olyan, ami régebben, gyakran szerepelt a családok asztalán.
Nálunk is, de Édesanyám sosem készítette kekszbõl. 


 


Említettem már, hogy másoknak is sütött, így sokszor volt "süteményszéle". 
A sütemény széle  -bár nagyon finom-  de nem tetszetõs, így bedarálta és 
tekercsként vagy golyóként tálalta :)
Így ünnepek múltán, elõfordulhat :), hogy valaki "elszámolta" magát, így még van,
 a   -már cseppet sem kapós-   karácsonyi édes finomságokból*. 
Remek lehetõség, hogy bedaráljuk és tekercsként tálaljuk.
Nekünk nincs, megtanultam már az évek során mire van igényünk, így az én tekercsem alapja, keksz.
Keksz, mégpedig bolti. Háztartási (milyen vicces megnevezés :)




Kókuszos keksztekercs

Hozzávalók
"tészta"
500 g kekszmorzsa
80 g kókuszreszelék
picike só
3 ek holland kakaó
2 ek méz
1 adag eszpresszó (0,5 dl)
0,5 dl habtejszín (lehet tej helyette)
 tej, amennyit felvesz (nekem 1,2 dl volt)

"krém"
200 g puha teavaj
80 g porcukor
2 ek  rumtopf  (vagy vanília kivonat vagy rum)
100 g kókuszreszelék

díszítés
20 g kókuszreszelék

A puha vajat habverõvel (gép) habosra kevertem a porcukorral. 
Hozzáadtam az alkoholt és tovább habosítottam. 
Fakanállal hozzákevertem a kókuszreszeléket.
A kekszet finomra õröltem. Hozzáadtam a sót, a kakaót, és a kókuszreszeléket. 
Összekevertem. 
A mézet, a kávét, a tejszínt és némi tejet rálocsoltam, majd összegyúrtam,
szükség szerint adtam még hozzá tejet.
A nedves konyhapultra folpack fóliát feszítettem, megszórtam kókuszreszelékkel, 
majd a szétlapogatott "tésztát" rátettem, nyújtófával 5-6 mm vastagra nyújtottam.
Rákentem a vajas krémet. Pont mint bármelyik tekercset feltekertem.
A fóliába szorosan becsomagoltam és hûvös helyre tettem, amíg megdermedt.
Fogyasztani másnap és "szobahõmérsékletûn" javaslom.




A kakaós részt készíthettem volna picit több (pár ml) tejjel, akkor szebben tudtam volna feltekerni.
Minden esetre ezt a Családom nem nehezményezte :)

Kókuszreszeléket tapasztalat alapján vásárolok.
Olyat választok, ami nagyobb szálkás (durvábbra darált).
A dátumot mindig megnézem, lehetõség szerint a minél távolabbi dátumút, 
nagyobb forgalmú boltban vásárolom.

Amennyiben tényleg maradékból készítjük, akkor csakis száraz, nem krémes édesség jöhet szóba.
(Kekszek, mézeskalácsok, mézespuszedli, stb.)
Ebben az esetben elképzelhetõ, hogy cukrot nem is kell hozzáadni.








Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s