Két hét bécs 2.0 - Naschmarkt

2014-07-11

sponsored links


 
Török tea- és fûszerárus

?Bécs 190 piaca téged vár. Te mire vársz még?? ? így kelleti magát óriásplakátokon a sok-sok szabadtéri élelmiszer-áruda. Bécs 23 kerületében hivatalosan 1-2 állandó jelleggel nyitvatartó piacot tartanak számon, rengeteg azonban az ideiglenesen kitelepülõ standokból álló piac is.
 

A hátrébb levõ paradicsom az Ochsenherz (marhaszív) féle: egy-egy példány fél kilót is nyomhat!
Helyi termelõk

Azt mondják, hogy ha igazán meg akarsz ismerni egy várost, menj ki a piacára. Na de melyik lehet Bécs ?piaca? a 190 közül? Természetesen a piacok királynõje, a Belváros mellett elterülõ Naschmarkt. Neve valószínûleg a naschen (nassolni) igébõl származik, ami egyáltalán nem véletlen, hiszen a bécsiek tudják mi a finom, és szeretik is finom ízekke
l kényeztetni magukat. Más elméletek szerint az elnevezés az Asche (hamu) szóból eredeztethetõ, mert az egykor a városfalakon kívül elterülõ területen, a nyugatról keletre tartó Wien folyócska partján itt hamulerakó volt. Ennek helyén alakult ki egy kis tejpiacocska a XII. században. Egyes meglátások szerint talán a kõrisfából készült tejesrocskák (Eschenholz) adták a nevet ennek a területnek. Gyümölcs és zöldségpiac Bécs Freyung nevezetû városrészében volt található, de a szomszédos Skót-kolostorral (Schottenkloster) való ismételt konfliktusok miatt a piacot ide, a városfalakon kívülre telepítették, és mivel a Kärtner-kapu közelében volt, Kärtnertormarktnak nevezték. A kocsikon Bécsbe érkezõ zöldséget és gyümölcsöt ezen a piacon kellett értékesíteni (a víziúton jövõk felúszhattak a Dunacsatornán a városba is).


Mókusparadicsom: kesudió, pisztácia, wasabi
A Naschmarkt elnevezés 1820 táján jelent meg, én magam is azt hiszem, hogy a piacon kapható mindenféle gyümölcs, keleti nyalánkság, datolya, cukrozott narancshéj miatt. Mindenesetre 1905 óta ez a hivatalos neve. A XIX. század utolsó évtizedében szabályozták az addig tekergõ Wien folyócskát, helyenként fedett mederbe terelték vagy íves hidakkal kötötték össze a két partját. Így esett ez a Naschmarkt közelében is. A területet két ?utca?, a Wien folyó két ?partja? szegélyezi, a Rechte és a Linke Wienzeile (jobb- és baloldali Wienpart), gyönyörû házakkal, köztük a szecessziós stílusú Majolikaházzal. 1910-ben kezdtek bele a piac 120 egységes stílusú kõbõl készült standjának építésébe, amelyekben ma is folyik az árusítás.







Raviolik frissen
Jamgyökér, fõzõbanán

Minden kapható itt, ami egy szokásos piacon is: hús, zöldség, gyümölcs, hal, minden igen tetszetõsen elrendezve. Sokféle egzotikus gyümölcs, zöldség, nincs az a különleges recept, aminek a hozzávalóit ne találná itt meg a lelkes háziasszony. Külön kategóriát képeznek a magvakat, aszalt gyümölcsöket, a fûszereket, az olajbogyókat árulók. Kedvenceim az antipastik, az elõétel-falatok, a kecske-sajttal töltött óriás-olajbogyó, a dióval töltött datolya, baconnal bebugyolálva, az articsóka. Finomak a keleti édességek, a baklava, a két kókuszreszelék közé fogott pisztácia-réteg. Édes, de megvan az az elõnye, hogy hamar elég is lesz belõle. Imádnivaló a kész ravioli, rukkolával-juhsajttal töltve, a gombás, a spenótos.




Kihagyhatatlan a török teaárus, akihez, ha törökül szólsz (vidd magaddal törökül tudó húgod, ahogyan én is tettem), jó esélyed van egy grátisz forró teára kis üvegcsészébõl. Ha kitartóan, visszatérõ vendégként kérdezgeted, hogy citromízesítésû teát lehet-e kapni, elõbb-utóbb felkerül a polcra, a narancsos, az orosz, az oolong, a darjeeling, a számtalan zöld-és gyümölcstea mellé.






A Naschmarktra sokan nem a fõzés, hanem kizárólag az étkezés miatt járnak, a fûszeres illatot, amit a piac eleve áraszt, tovább színesíti a sokféle étkezde ezerféle íze. Inni is lehet, a málnamurcit például, melyrõl megemlékeztünk már e sorokon, ki ne hagyja senki. Kellemes málnaszörpikének álcázza magát és hamar jó hangulatba ringatja a mit sem sejtõ szomjazót. Bécset Alsó-Ausztria (Niederösterreich) tartomány öleli körül, melyet négy negyedre osztottak fel. Ezek egyike a Weinviertel, a Bornegyed, természetes hát, hogy az innen származó itókákkal is lehet a torkokat locsolgatni a pultként-asztalként funkcionáló fából készült boroshordóknál.

 Szombat az igazi piac-nap. Ilyenkor a környékbeli termelõk is behozzák friss termékeiket, sok esetben biogazdálkodásból származót. Egy euróért gyönyörû fej, egész hétre elég tölgyfalevél-salátát kapni, friss bazsalikomköteget. A gyümölcs bizony nem olcsó mulatság, gyakran csak a fél kiló árát írják ki, hogy ne tûnjön fel, kisebb vagyonokról beszélünk. Szombaton van a bolhapiac is, aki szeret régiségek között kutakodni, bizonyára jó lelõhelynek fogja gondolni a színes kirakodóvásárt. Én eléggé el nem ítélhetõ módon egy ?Müller? és ?13? feliratú német válogatott meznél döntöttem úgy, hogy nem élhetek tovább anélkül, hogy a kisfiamnak ne adjam. Talán túl gyorsan vágta rá az árus, hogy rendben van, tíz euró az ára, az eredeti 15 helyett, amit õ ajánlott. Lehet, hogy még kisebb összeget kellett volna mondani?


A Naschmarktra inkább nézelõdni, beszélgetni, kóstolgatni jár az ember, mintsem nagybevásárolni. Az árusok ?Kosten, kosten!? (kóstold meg) felkiáltással folyton kínálgatják termékeiket, aminek nehéz ellenállni. Amerikai turista-csoportoknak jó érzékkel még az is odakiáltják, hogy ?szép lesz a hajad tõle?! (Hiába õk a bad-hair-day népe?). Mindebbõl talán már kitûnt, hogy az eladók nagy része nem éppen tõzsgyökeres bécsi polgár, inkább elsõ- és másodgenerációs bevándorlók. Valahogy mindez illik is a valaha volt soknemzetiségû Monarchiához. Magyarokat is találunk az árusok közt, a magyar majonéz nagyságrendekkel jobb, mint a nyugat-európai. Erõs Pista, gulyáskrém, piros paprika a vezérfonal. Ha én magyar termelõ lennék, biztosan hoznék cserepes virágot is erre a piacra. Ebben piaci rést véltem felfedezni. Hogy mást ne mondjak, az erzsébeti piac egyetlen virágosstandja is meglehetõsen jó helyen végezne a nemzetközi összehasonlításban (az árakról nem is beszélve).


Aki a Naschmarkta jön, számítson rá, hogy el fog csábulni, és ez még akkor is így lesz, ha nem éppen olcsó áron adják a portékákat itt. Aki a Naschmarktra jön, számítson rá, hogy máskor is fog jönni.










Folytats a blogon ... hazisarkany.blogspot.com/2014/07/ket-...

sponsored links

Keres?s