Képviselõfánk

2014-03-02

sponsored links





A farsang zárása, vagy hagyományos nevén a "farsang farka", ma kezdõdött és három napon át tart.
Az alkalomra most nem szalagos, hanem képviselõfánkot sütöttem. Ezúttal egy másik égetett tészta receptet próbáltam ki, és nagyon elégedett vagyok vele, Mártinak köszönöm szépen.


Hozzávalók 16 darabhoz

Az égetett tésztához
250 ml víz
100 g vaj
csipet só
200 g liszt
5 tojás

A krémhez (a francia krémes receptje alapján)
500 ml tej
3 tojás
150 g cukor
70 g liszt
1 teáskanál vaníliakivonat
10 g zselatin
50 ml hideg víz

A tejszínhabhoz
200 ml tejszín
50 g cukor
1 csomag habfixáló

A krémmel kezdünk.
A zselatint a hideg vízbe áztatjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliát és a lisztet tálba mérjük és az egészet 100 ml tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a tojásos részt és folyamatosan kevergetve besûrítjük.
A tûzrõl levéve hozzáadjuk és beledolgozzuk a zselatint. A tojásfehérjébõl kemény habot verünk, és ezt is a még forró krémbe forgatjuk. Szobahõmérsékleten langyosra hûtjük, majd kb. két órára hûtõbe tesszük.
A tésztához a vizet a vajjal és a sóval felforraljuk, beleszórjuk a lisztet, és erõteljesen keverve még kb. egy percig fõzzük.
Levesszük a tûzrõl és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A következõ tojást csak akkor adjuk hozzá, ha az elõzõt már teljesen elkevertük.
A tésztát habzsákba töltjük és sütõpapírral bélelt tepsibe kisebb tojásnyi halmokat nyomunk belõle.
180 fokos sütõbe toljuk õket, és addig sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak.
Sütés közben ne nyissuk ki az ajtót, mert a fánkok összeesnek! Ugyanez történik akkor is, ha nem kellõen sütjük meg õket.
A langyosra hûlt fánkok tetejét éles késsel levágjuk, és habzsák segítségével betöltjük az idõközben megszilárdult vaníliakrémet.
A tejszínbõl a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Szintén habzsákból habrózsákat nyomunk a krém tetejére, végül ráhelyezzük a levágott tésztakalapot.
Porcukorral meghintve kínáljuk.




Folytats a blogon ... citromhab.blogspot.com/2014/03/kepvis...

sponsored links

Keres?s