Kéksajtos spenótkrémleves

2014-04-28

sponsored links

Ebbõl a levesbõl csak ebédelni terveztem, bejegyzést írni róla nem, de annyira finom lett, hogy mégis megírtam. Bele lehet fulladni a friss spenótba a piacon, túl is vásároltam magam legutóbb. Ennek egyenesági következményeként volt a fagyasztóban kb. 40 deka megfonnyasztott spenót, kvázi püré. Egy kis kéksajt, némi tejszín és szerecsendió, egy löttyintésnyi citromlé, az én adagomra kevés csilipehely. Ennyi. Friss rozsos stanglival a legjobb.

Kis befõttes üvegben meg jó elvihetjük magunkkal oda, ahova épp megyünk. ;)

Elkészítési idõ: kb. 10 perc

keksajtos_spenotkremleves



Hozzávalók (2 ? 3 fõre):

kb. 40 dkg spenót püré (friss spenótból legalább 1 kg, de inkább a duplája)

2 ? 3 ek. olívaolaj

3 közepes gerezd fokhagyma

só, frissen tekert bors

néhány nagyobb csipet frissen reszelt szerecsendió

4 ? 5 dl zöldségalaplé (víz is jó)

1 ek. kukoricaliszt

5 ? 6 dkg kéksajt

kb. 1 dl tejszín

1 ? 2 ek. citromlé

A spenótpürét 1 órával a fõzés elõtt kivettem a fagyasztóból.

Megpucoltam és késsel felaprítottam a fokhagymákat. Egy nagyobb csipetnyit félretettem belõle. Egy szélesebb, közebes lábast hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, közepesre mérsékeltem alatta a hõt. Beledobtam a fokhagymát és 1 perc alatt, kevergetve megpároltam. Éppen csak annyira, hogy elinduljon az illata. Figyelni kell, mert nagyon könnyen megéghet, amitõl keserû lesz. Ezután rátettem a spenótot, felöntöttem az alaplével, majd sóztam és borsoztam, egy nagy csipetnyi szerecsendiót is adtam hozzá. Pár perc alatt összeforraltam. Ekkor beletördeltem a sajtot, megszórtam a félretett csipetnyi zúzott fokhagymával, majd botmixerrel az egészet krémesre kevertem. Hozzáadtam a kukoricalisztet is, a botmixerrel csomómentesre kevertem. Szépen besûrítette. Végül lassan, vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt, majd az 1 ek. citromlevet. Alaposan elkevertem, egy kóstolás után még sóztam, és a maradék friss szerecsendiót is beleszórtam.  Ha valaki savanykásabban szereti, tehet bele még egy ek. citromlevet.

Ha friss spenótból készítjük, ugyanez a menete, csak a spenót mosásával, elõkészítésével (ha nem bébi) és megfonnyasztásával tovább tart a folyamat. Haha, ezért érdemes a mélyhûtõben tartani fagyasztott spenótot is. :)

A facebookon itt találtok meg.

keksajtos_spenotkremleves (9)

keksajtos_spenotkremleves (16)


Innen is szemezgethettek




karfiolkremleves2
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával


1spenotos turos grizgaluska1 (1280x853)
Spenótos túrógaluska


kokusztejes_korianderes_kukoricakremleves
Korianderes kukorica krémleves édesburgonya csipsszel


zellekremleves (683x1024)
Zellerkrémleves pirított paprikával és szalonnapörccel




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/04/28/spe...

sponsored links

Keres?s