Kék áfonyás amerikai palacsinta

2014-07-04

sponsored links






A fagyasztva szárított ananász és a vadcseresznye már bizonyított, de volt még egy bontatlan zacskó kék áfonyám is, amit szintén a Herbárium 2000 Kft.-tõl kaptam. Nagyon kíváncsi voltam rá, mi sül ki belõle, mert úgymond szárazon nem ízlett annyira, mint a fent említett társai. Gondoltam, nem ítélkezem fölötte addig, amíg bele nem csempészem valamibe.
Most is egészséges édességet terveztem, és mivel a Graham-liszt sütiben már bevált, úgy éreztem, megpróbálkozom az amerikai palacsintával, de nem csak a tésztába teszek áfonyát, hanem összedobok mellé egy gyorsan elkészülõ öntetet is. Nem is gondoltam volna, hogy ez az egyszerû édesség ennyire fog ízleni akkor is, ha nem csupán a jól megszokott fehér lisztbõl van. Az amerikai palacsintát nagyon szeretem, de még soha nem csempésztem bele gyümölcsöt. Pedig milyen jól illenek egymáshoz! Az áfonyás tejfölöntet pedig még inkább feldobja.










Hozzávalók 12 darabhoz:

Palacsintához:
13 dkg finomliszt
7 dkg Graham-búzaliszt
6 dkg nyírfa-porcukor
1 cs. sütõpor
1 közepes narancs reszelt héja
2 nagy tojás + 1 tojásfehérje
1,5 dl tej
4 dkg olvasztott vaj
1,5 dkg Bálint Csemege ? fagyasztva szárított kék áfonya
vaj a sütéshez

Öntethez:
20 dkg 12%-os tejföl
3 dkg nyírfa-porcukor
1,5 dkg fagyasztva szárított kék áfonya

elkészítés:

  1. A liszteket elvegyítjük a sütõporral és a porcukorral. A narancsot alaposan megmossuk, leszárítjuk, a héját lereszeljük.
  2. A tojást habverõvel felverjük, hozzáadjuk a tejet, a kihûlt olvasztott vajat, valamint a narancshéjat, és simára keverjük a lisztkeverékkel.
  3. Hozzáadjuk a szárított kék áfonyát is, és lefedve 1,5 órát pihentetjük.
  4. Közben az öntethez a tejfölt simára keverjük a porcukorral és beleforgatjuk az áfonyát. Hûtõbe tesszük.
  5. A fehérjét lágy habbá verjük és beleforgatjuk a tésztába.
  6. Egy kisebb serpenyõben mokkáskanálnyi vajat hevítünk, a közepére csorgatunk 1 jó evõkanálnyi palacsintatésztát, és amikor a felszínén kis buborékok jelennek meg, akkor átfordítjuk, és ezt az oldalát is kb. 1 percig sütjük. Így járunk el a többi tésztával is.
  7. A kész palacsintákat tányérra szedjük és áfonyás tejfölt kínálunk hozzá.

 































A recept megtalálható a Bálint Csemege nyári receptfüzetében




Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2014/07/kek-a...

sponsored links

Keres?s