Káposztás lángos

2014-03-03

sponsored links


A lángos igazi Hungarikum, piacok, fesztiválok, strandok elengedhetetlen kelléke.
Eredete egyidõs lehet a kenyér sütéssel. Kezdetben kemencében készítették,  kenyér sütés elõtt a megkelt kenyér tésztából kiszakítottak egy-egy kisebb darabot,  kézzel kihúzkodták és a kemence elülsõ részén, a parázson megsütötték. Gyorsan készen volt a gyerekek legnagyobb örömére. Tejföllel, lekvárral megkenve fogyasztották. 
Innen ered a neve is, a láng szóból alakult ki a langalló vagy lángos elnevezés. A kemencés langalló manapság reneszánszát éli, a vásárok népszerû eledele ismét.
Amikor a házi kenyér sütés hagyománya megszûnt, a lángost forró zsírban, majd olajban sütötték ki. Tésztája lágyabb kenyér tészta, vagy burgonyás kenyér tészta lehet. 

A hagyományos lángos mellett érdemes kipróbálni a káposztás lángost is, ellenállhatatlanul finom!

Hozzávalók:


  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 tk. só
  • 3 dl víz
  • 3 dkg élesztõ
  • 50 dkg káposzta
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 ek. olaj
  • 1 liter olaj a sütéshez.

A káposztát lereszeljük, elkeverjük a sóval és kb. 20 percig állni hagyjuk, hogy a levét kiengedje.
Ezután kinyomkodjuk és a felmelegített 2 evõkanál olajon puhára pároljuk. A sütés végén megszórjuk a cukorral, és rövid ideig tovább sütjük. Végül meghintjük a borssal. Kihûtjük.
A kézmeleg vízben feloldjuk az élesztõt.
A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. Az élesztõs vízzel bedagasztjuk. Végül hozzáadjuk a kihûlt káposztát és óvatosan beledolgozzuk.
A tálat letakarjuk és 40-45 percig pihentetjük.
Olajos kézzel gombócokat szakítunk belõle, 8-10 darabot. A gombócokat további 10-15 percig pihentetjük.























Egy nagyobb serpenyõben megmelegítjük az olajat.
A tésztagombócokat olajos kézzel kihúzkodjuk és óvatosan a bõ, forró olajba csúsztatjuk. Sütés közben a tésztát az olaj alá nyomkodjuk.
Oldalanként 2-3 percig sütjük, majd papírtörlõre szedjük, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen róla.
Sóval, tejföllel kínáljuk.

Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/03/kaposzta...

sponsored links

Keres?s