Kurkumás burgonyakrémleves

2014-07-31

sponsored links






...végre elérkezett a várva-várt pillanat és elkészült az elsõ burgonyakrémleves. Már milliószor neki akartam fogni, de valahogy mindig eltérültem. Most viszont erõsen halaszthatatlanná vált az ügy . Mondjuk a halaszthatatlanság szempontjából inkább a kurkuma érdekes, mintsem a burgonya, de kezdem az elején. Jó szokásomhoz híven, Macskanyelvnél nézelõdtem a minap, a Süniskanál blogon, és újra szembejött velem a burgonyakrémlevese. Homlokomra csaptam: Vááá! Mióta akarok már ilyen levest fõzni! Aztán persze megint elfelejtettem. Komolyan, nem is értem... :) Tegnap pedig Anyuval beszélgettünk a kurkumáról, hogy milyen jó hatással van az ízületekre és hogy milyen sokrétû a gyógyhatása. El is kezdtem törni a fejem, hogy mit készítsek kurkumával. Persze, tudom, milliónyi receptet talál az ember, de a sok közül igen nehéz választani. ...és miközben törtem a fejem, meglestem a Csemetét, hogy alszik-e, mert nagy a csend, pedig egy pillanattal azelõtt, még vígan szövegelt a játékainak. Belopóztam, meglestem. A kedvenc barijával a hasán nyomta a durmit egészen addig, míg Anya egy óvatlan mozdulattal hátra nem lépett, mire a bokája és a térde együttesen akkorát reccsentek, hogy az valami elképesztõ. Persze Csemete megébredt a zajra, mire én kipucoltam a szobából. Hál Istennek jó az alvókája, úgyhogy pár pillanat alatt újra álomba merült. Én pedig e három dolognak köszönhetõen végre megfõztem a burgonyakrémlevest. :D
Sok szeretettel ajánlom Anyunak, hátha jól jön még egy ötlet, hogy miben lehet kurkumát enni; Macskanyelvnek, az inspiráló leveséért és persze mindenkinek, aki olyan recsegõs , mint én és szereti a kurkumát. :D






Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya (tisztítva)
1 nagy fej vöröshagyma
1 kk. római kömény
1 ek. kurkuma
3 ek. olívaolaj
2 dl natúr joghurt
~1 l víz

bors

A tálaláshoz finomra vágott friss chili -vagy chilipehely-, citromillatú kakukkfû és néhány kanál natúr joghurt.


  1. Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, beletesszük a mozsárban megtört római köményt, átkeverjük, majd üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott hagymát.
  2. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott burgonyát, fûszerezzük kurkumával, sóval, borssal, átkeverjük, majd felöntjük vízzel. Közepes lángon -néha megkeverve- addig fõzzük, míg a burgonya megpuhul.
  3. Botmixerrel pürésítjük a levest, hozzáadjuk a joghurtot -tetszés szerint még hígíthatjuk vízzel-, egyet forralunk rajta és kész.
  4. Tálaláskor joghurtot kanalazunk a tetejére, chilivel és kakukkfûvel ízesítjük.







    Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

    sponsored links

    Keres?s