Kunsági disznótoros leves

2014-02-17

sponsored links


A férjem Jász-Nagykun-Szolnok megyébõl, pontosan Kengyelrõl származik. Itt számtalan újdonsággal találkoztam és sok-sok recepttel gazdagodott a gyûjteményem. Ilyen ez a leves is. Disznótorokkor elmaradhatatlan. Elõször kicsit idegenkedtem tõle, de kár volt, nagyon nagy kár!


Hozzávalók 6 személyre
Elkészítési idõ: kb. 2,5 óra

1 kg csontos hús vagy orja
60 cm hosszú kolbász - (mindenkinek egy-egy 10 cm hosszú darabkát számolunk)
6 darab szép sárgarépa
3 db fehér répa
1 db burgonya
1 db kicsi vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
6 szem fekete bors
1 egész karalábé
1 kicsi fej zeller
1 negyed fej kicsi kelkáposzta
víz

csiga tészta

  • A csontokat elõször sós vízben egy külön edényben megfõzzük, hogy a habja és a zavaros része ne kerüljön a levesbe. Ez kb. 30 perc közepes lángon. Majd leöntjük róla a vizet és megmossuk a húsos csontokat.
  • Ezeket beletesszük egy nagy edény aljába.
  • Majd a megpucolt zöldségeket szép sorjában a csontokra halmozzuk: a fokhagyma gerezdeket, a burgonyát, negyed kelkáposztát és a vöröshagymát egészben. A sárgarépa, fehér répa, zeller, karalábé félbevágva az edénybe kerül és a végén 2 evõkanál sóval és a borsszemekkel megszórjuk az egészet. A tetejére helyezzük a kolbászt egészben és annyi vízzel öntjük fel, hogy bõven ellepje a hozzávalókat. Ezután kb. 1,5 óra türelemre és fõzésre lesz szükségünk.
  • Ha puhák a zöldségek és a húsok, akkor leszûrjük a levest. A zöldségeket egy külön tányéron, a húsos csontokat és a kolbászt szintén egy másik tányéron tálaljuk. 
  •  A leveshez házi csigatésztát kínálunk még, amelyet 10-15 perc alatt kifõzünk sós vízben. Nagyon laktató leves minden földi jóval.

Jó étvágyat!

Gasztroblog Boldog Kuktától Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2014/02/kuns...

sponsored links

Keres?s