Kubai sertéssült (Lechon Asado), kukoricás vörösbab salsa és kiwis avokádó salsa

2014-03-06

sponsored links







Ez a sertéssült valami nagyon finom, sok munka nincs vele a marináláson kívül, csak sokáig tart mire megsül, de közben lehet mást csinálni. Hagyományosan rizzsel és vörösbab salátával vagy salsával tálalják, én is ezt készítettem hozzá a családnak. Biztosan furcsán hangzik, de én kiwis avokádó salsával ettem, nem tudom illik-e hozzá, nekem ízlett, a recept innen.

Hozzávalók:
kb. 2,5 kg sertés lapocka (bõrös, de anélkül is jó)
20 derezd fokhagyma (nálam 1 fej)
1 nagy vöröshagyma
2,5 dl narancslé
1,2 dl lime lé
1 tk. oregano
1 tk. õrölt kömény
2 tk. só
1 tk. egész fekete bors
+
2-3 db vöröshagyma a karamellizált hagymaszószhoz

Kukoricás vörösbab salsa hozzávalói:
1doboz konzerv kukorica leszûrve
2 doboz vörösbab konzerv leszûrve (lehet házi fõzött is)
1/2 lila hagyma vékonyra szeletelve
3 gerezd fokhagyma zúzva
1 jalapeno magok nélkül apróra vágva
fél kaliforniai paprika apróra vágva
1/2 tk. õrölt kömény
0,5 dl olíva olaj
2 ek. citromlé
só, cayenne bors
apróra vágott koriander v. petrezselyem

Kiwi avokádo salsa hozzávalói:
2 db. avokádó apróra vágva
2 db. kiwi apróra vágva
1/2 lilahagyma apróra vágva
1/2 lime leve
kis darab kaliforniai parika apróra vágva
1/2 chili magok nélkül apróra vágva
só, bors
aprított petrezselyem


 A kétféle salsát akár elõzõ nap is le lehet készíteni, de mindenképpen jót tesz neki pár óra állás. Nagyon egyszerû, a hozzávalókat egy tálban összekevertem és jól behûtöttem.
A húshoz a marinád hozzávalóit turmixgépben pürésítettem, 2/3 részét egy nagy vastag zacskóba öntöttem, beletettem a húst, lezártam, jól összeráztam, hogy a marinád befedje a húst, egész éjjelre a hûtõbe tettem. Ha nincs ilyen zacskó, egy tálba is lehet marinálni. A maradék 1/3 marinádot félretettem a karamellizált hagymaszószhoz. Másnap reggel kivettem a hûtõbõl, a marináddal együtt egy tepsibe tettem, a bõrével felfelé. A bõrét letörölgettem, bedörzsöltem sóval, 230 fokos elõmelegített sütõben 20 percet sütöttem, amíg a bõre jó ropogós és piros nem lett. Ekkor lecsökkentettem a hõmérsékletet120 fokosra és tovább sütöttem, amíg a hús teljesen omlós nem lett, ez nálam kb. 4 óra hossza volt. Ha nagyon pirul a teteje, le lehet fedni fóliával, de nem kell lezárni, akkor a bõre megpuhul. Amikor kész lett, hagytam pihenninegyed órát, addig elkészítettem a karamellizált hagymaszószt. Egy serpenyõben zsírt és kókuszolajat melegítettem, kb. 5-6 evõkanállal. A hagymát apróra vágtam, beletettem a zsiradékba, kevergetve addig pirítottam, míg teljesen puha nem lett és a színe szép aranybarna lett, ekkor hozzáöntöttem a félretett 1/3 rész marinádot és a sült alatt levõ levet is és jól összeforraltam, míg kicsit besûrûsödött. Ezután én botmixerrel pürésítettem, ez kihagyható, csak az én lányom kiturkája különben a hagymákat, így pedig megeszi. A húsról levágtam a sült bõrt, majd a puha húst szeleteltem, majd tálaltam. Pikáns, kissé szokatlan, de nekünk nagyon ízlett ez az ízvilág.





Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)


Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/03...

sponsored links

Keres?s