Krumplis pogácsa a fiúktól

2011-05-08

sponsored links

Ez a krumplis pogácsa családi együttmükõdés eredménye. A receptet én láttam meg a Príma Konyhában, majd az uram egyik reggel összegyúrta, a fiam pedig este megsütötte. Addig a hûtõben kelt. Lehetett volna magasabb, de nem panaszkodom, mert az íze viszont felülmúlhatatlan. Finom, puha. A zsírt egyáltalán nem érezni rajt, de azért épp elég tudni, hogy benn van.:-)
Az újságban kétszer ennyi a mennyiség, de nekünk most elég volt a fele, így is kb. 3 közepes tepsinyi adag lett.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya,(nem újkrumpli)
60 dkg liszt,
kb. 1 dl tej,
2,5 dkg élesztõ,
1 ek. cukor,
1 ek. tejföl
1 ek só,
1 tojás,
20 dkg zsír,
A nyújtáshoz: lszt,
A tetejére: tojás, köménymag, reszelt sajt...
A krumplit héjastúl megfõzzük. Só csak késõbb kell hozzá, mert a recept írója, Ovádi Lajosné szerint úgy könnyebb áttörni, ha anélkül van fõzve. Ha megfõtt, még melegen áttörjük, langyosra hûtjük. A tejet meglangyosítjuk, a cukrot elkeverjük benne, az élesztõt belemorzsoljuk, s kb 15 perc alatt felfuttatjuk.A lisztet a langyos krumplihoz adjuk, a tojást beleütjük. Hozzárakjuk a tejfölt, a sót, a zsírt, végül a felfuttatott élesztõt. 6-8 perc alatt egynemû tésztává dolgozzuk össze. Cipót formálunk belõle, s folpackba csomagolva, konyharuhába bugyolálva mélyhûtõbe tesszük 1 órára. Mi csak hûtõbe tettük egy kelesztõtába kb. 8-9 órára.
A (mély)hûtõbõl kivéve enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk. és finoman átgyúrjuk, míg langyos, egyenlõ hõmérsékletû lesz.Ezután másfél ujjnyira nyújtjuk, tetejét berácsozzuk, majd kiszaggatjuk. Zsírozott vagy sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk. tojással megkenjük, ízlés szerint szórhatunk a tetejére sajtot, vagy köményt. Hideg sütõbe tesszük, amit csak ezután kapcsolunk be, kb. 180 fokra, s miután feljönnek a pogácsák még azután s kb negyedóra alatt készre sütjük.

Folytats a blogon ... andi-cuki.blogspot.com/2011/05/krumpl...

sponsored links

Keres?s