Krumpliquiche

2014-01-13

sponsored links

Végtelenül egyszerû összeállítani, kevés alapanyag kell hozzá, a krumpli helyett pedig használhatunk zellert, paszternákot, sütõtököt, de akár céklát is.

Tulajdonképpen krumplikosárkák ezek, de mennyivel menõbb a quiche elnevezés, nem? ;) Mer? ugyanis a tölteléke olyan quiche-es a tejszíntõl és a tojástól. Arról nem is beszélve, hogy így lisztmentes (ráadásul olcsó és gyors) quiche-t készíthetünk, fincsi kis harapnivaló lehet gluténérzékenyeknek is. De villanthatunk vele akár a vendégek elõtt is, jó kis partyfalatok, és közben nem olvad le rólunk sem a smink, sem a frizura, a vendégeinkkel is tudunk pacsizni, amíg készítjük. ;)

Elõkészítés: 5 perc

Sütési idõ: 30 ? 35 perc

krumpliquiche (3)



Hozzávalók (6 db közepes kosárkához):

2 nagyobb krumpli

1 szál zöldhagyma vagy 1 kis fej mogyoróhagyma (alia salotta)

1 kis gerezd fokhagyma

1 egész tojás

2 nagy marék reszelt sajt (most gouda)

0,5 ? 1 dl 30%-os tejszín

kevés frissen reszelt szerecsendió

kevés só, frissen õrölt fekete bors

kevés friss rukkola a tálaláshoz

A sütõt elõmelegítettem 190 fokra, légkeverésen. Egy muffinforma 6 mélyedését bõségesen kivajaztam.

A krumplikat meghámoztam és a sajtreszelõ nagy lyukú oldalán lereszeltem. A muffinformákat kibéleltem a reszelt krumplival, az aljukba és az oldalukra is, így pofás kis kosárkákat kaptam. Betoltam a sütõbe és kb. 15 ? 20 perc alatt megsütöttem. Annyira, hogy kissé már ropogós volt a krumpli.

Amíg a krumplikosarak sültek, elkészítettem a tölteléket. Egy tálba tettem az apróra vágott mogyoróhagymát és a reszelt fokhagymát. Hozzáadtam a reszelt sajtot, az egész tojást, sóztam, borsoztam és jól elkevertem. Beleöntöttem a tejszínt, reszeltem hozzá szerecsendiót, és még egyszer alaposan összekevertem.

Amikor a krumplikosarak megsültek, mindegyikbe öntöttem a tejszínes, sajtos masszából és visszatoltam a sütõbe. Nagyjából újabb 15 ? 20 perc alatt készre sült. Ha a krumpli elkezdene túlzottan pirulni, takarjuk le a muffinformát egy darab alufóliával. Akkor jó, ha a fogpiszkáló vagy hústû már szárazon jön ki belõle.

Friss rukkolával ettük.1

krumpliquiche (5)

Forrás: The Kitchn


Innen is szemezgethetsz




parmezanos brokkolis farfalle2
Parmezános-brokkolis farfalle


2IMG_6586 (853x1280)
Julia Child nyomában ? fûszeres paradicsom és pirítós



Joghurtos csirkemell újkrumplival



Sült túrótorta karamellizált cukorral




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/01/13/kru...

sponsored links

Keres?s