Kovászos uborka és társai gluténmentesen

2014-08-02

sponsored links

gluténmentes kovászolás.jpgAz igazat megvallva sosem voltam odáig a kovászos uborka ízéért. Megettem, ha éppen ez volt terítéken, de a savanyú uborkát sokkal jobban szeretem. Férjem viszont odáig van a kovászos uborkáért. Már tavaly, sõt tavalyelõtt is terveztem egy "kovászolós projektet", de valahogy kimaradt. Most viszont, anyósomtól kapott kovászos uborkát férjem már megette, és csak itt motoszkált bennem, hogy ez annyira pofonegyszerû mûvelet, igazán kipróbálhatnám. Nem én lennék, ha nem tettem volna bele egy kis különlegességet. Három befõttes üveggel készítettem, mindegyikbe más és más zöldség került.

A recept

Hozzávalók:

?uborka/cukkini/cékla (a fõ kovászolásra váró zöldségek)

?nyers kukoricacsõ

?nyers, hámozott krumpli

?só (literenként 1 evõkanál)

?kapor

?fokhagyma

?víz

?üveg

 

Elkészítés:

Az uborkákat, céklákat, cukkiniket jól megmossuk, (a céklát meg is hámozzuk). Az uborkákat négybe vágjuk úgy, hogy az egyik végétõl kezdve az uborka feléig bevágjuk hosszában, majd a másik végénél szintén ugyanígy vágjuk be. Így 4 részre lesz vágva, de nem esik szét mégsem darabokra, "szeletekre". A cukkini méretétõl függõen akár hasonlóan így járunk el, vagy vastagabb csíkokra vágjuk fel. A céklát hámozás után kb. olyan méretû hasábokra vágjuk, mint a hasábburgonya. A krumplikat megpucoljuk, félbevágjuk (aprócska krumplikat használtam fel hozzá.

[Az üvegeket a biztonság kedvéért csírátlanítottam: Egy fazékba beletettem mindhárom üveget, a fazékba és üvegekbe is engedtem vizet, majd addig fõztem, míg a víz az üvegekben is elkezdett rotyogni. A vizeket kiöntöttem belõlük utána.]

Az üveg aljára rakjuk a kapor felét (én legalulra direkt felvirágzott kaprot tettem), a krumplikat, majd szép sorba állítva az uborkákat, cukkiniket, céklát közéjük a megpucolt fokhagymát majd a tetejére a megmaradt kaprot és krumplival "szorítottam le". Elõzõleg felforralt majd langyosra hûtött sós vízzel felöntjük úgy, hogy teljesen befedje a lé a zöldségeket. Letakarjuk (tálcával, kistányérral, stb.), és kitesszük a napra. Pár nap múlva fogyasztható! Saját levében, hûtõben tárolható, ha nem fogy el mind.

A krumplitól már eleve gluténmentes (az emberek nagy része kenyérrel készítik krumpli helyett). Azonban jött a kihagyhatatlan ötlet: ha már a Kovászolás lényege a 2 K, értsd: Keményítõ és Kapor, mi lenne, ha a Keményítõ nem Krumpliból, hanem Kukoricából adódna hozzá? Óvatosságból csak az egyiket (a cukkinis kovászolást) próbáltam ki így. Egy kukoricacsövet (anyósom kertjébõl érkezett a friss, zsenge csõ) felvágtam vastagabb karikákra és a krumpli helyett ezeket raktam az üveg aljára és tetejére. A melegben úgy megkovászolódott a zsenge kukorica, hogy simán fogyasztható lett, sõt a kovászos dolgok közül ez lett a kedvencem. Az üvegbe sárga cukkini is került. Lágy íze lett.

A kovászos céklát még nem kezdtük meg, de a levét teszteltem, finom lesz. :)

 

  • Kovászos cékla, cukkini és uborka
  • Próbáljuk ki a cukkinit és a céklát is!
  • Kenyér helyett használhatunk krumplit, sõt kukoricacsövet is.
  • Letakarva pihentetjük meleg, napsütötte helyen néhány napig.
  • Még csak a kukoricával kovászolt cukkinit kóstoltuk meg. Nagyon finom.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/08/02/kovaszos_...

sponsored links

Keres?s