Kovászos francia ciabatta zsemlék

2014-04-03

sponsored links







Ciabattát azért sütnek kevesebben, mert alapból majd? kétnapos macera. Egy hosszabban kelesztett elõtésztával indul (Libor Mária révén ez az egyébként világszerte használt elõtészta nálunk öregtészta néven terjedt el).
Ez az elõtészta/öregtészta mindössze annyit jelent, hogy lisztet, élesztõt és vizet kell a sütni kívánt kenyérféléhez arányosítva enyhén bedagasztani, amit kicsit túlkelesztünk, és a kenyértésztához adunk és ez nagyon jót tesz a kenyér minõségének.
Persze a hagyományos ciabatta esetében ez egy csöppet bonyolultabb, mert itt fél öklömnyi egérlyukakkal teli rusztikus, de könnyû amolyan szendvicskenyér a cél, így még kell párszor ide-oda simogatni, hajtogatni, míg elérjük a megfelelõ végeredményt.

Mivel én hosszú évek óta és csaknem kizárólag természetes kovásszal foglalkozom/ dolgozom, sütök kenyeret, így igazából nem a kicsit több macera tartott vissza, csak mindig elnapoltam, hogy hozzáfogjak. Pedig imádjuk a ciabattát.

Most már nem bánom, hogy nem álltam neki az élesztõs változatának, mert ma már van rá kovásszal készült receptem. Mivel a próbasütéskor még csak néhány napos volt a kovászom, így került mellé egy csipet élesztõ is, de akár el is hagyhattam volna. 


A fergeteges siker után, nem sokkal késõbb készültek ezek a ciabatta zsemlék, így még ennek a tésztájába is tettem egy csipet élesztõt, de jelentem, már elkészült a teljes mértékben kovászos változat is, de ezt majd sorjában mutatom be, kénytelen kivárni a sorát, amíg a többi kenyérrõl is beszámolok, amit idõközben sütöttem ? J

Hozzávalók 8 db nagy ciabatta zsemléhez:

375 g finomliszt
125 g kenyérliszt
? teáskanál porélesztõ (1 g)
350 ml kéz meleg víz (36 C fokos J
2 teáskanál tengeri só (14 g)

A liszteket elkevertem a sóval és az élesztõvel. A kovászt pedig alaposan elkevertem a vízzel. Összeállítottam a tésztát, röviden megdagasztottam, majd lefedve hagytam 10 percig, mielõtt még egyszer megdagasztottam.
Miután másodszor is megdagasztottam lefedve hagytam 1 órán át pihenni. Bõ lisztes felületen négyzet alakúra lapogattam-nyújtottam a ragacsos tésztát majd meghajtogattam. Fentrõl le, lentrõl fel, halról jobbra, jobbról balra. Letakarva hagytam pihenni megint egy órán át.
Ekkor 8 darabra vágtam a tésztát és megszórtam liszttel. Letakarva 45 percig pihentettem. Ekkor kicsit alakítottam a tészta darabokon, zsemleformára. Letakartam és 45 percig pihent.
Közben egy pástétom formában vizet tettem a sütõbe és 260 C fokra elõmelegítettem. Amikor letelt az utolsó 45 perc, akkor sütõpapírral bélelt tepsire fektettem a kenyereket, megspricceltem alaposan hideg vízzel és betoltam a 260 C fokos sütõbe.
13 percig sültek. Néhány perc múlva el kezdtek felfújódni, mint egy-egy labda, éppen úgy, mint a ciabatta kenyerek.

? órán át hagytam hûlni õket miután kivettem a sütõbõl, és alig vártam, hogy belül is megszemléljem. 






Maradt másnapra is, csodásan friss volt még másnap is. Nem lett gumis a héja, nem esett össze. A férjem magában kérte reggelire, a gyerekek szendvicset kaptak belõle.

Legközelebb a 100%-ban kovászos verziót mutatom be, úgyhogy érdemes lesz oda is benézni! J





Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s