Konfitált kacsa zöldpetrezselymes rizottóval

2017-02-12

sponsored links

Az az örömünk volt a tavaly és az idén, hogy a Párom nagyszülei neveltek kacsákat, amelyekbõl nekünk is jutott kettõ, így több különbözõ kacsás ételt is kipróbálhattunk. Utoljára a rozé kacsamell volt terítéken, most pedig kipróbáltam a konfitált kacsát, amelyrõl rengeteg jót olvastam, s már rég készültem elkészíteni. Ez a kacsa is házi kukoricán nevelkedett, szép és sok zsírja lett, így volt miben konfitálni is. És én is megerõsíthetem, amit mások is mondanak, soha életemben nem ettem még ilyen omlósra sült kacsacombot. Egyszerûen isteni, elolvad az ember szájában.


Hozzávalók (2 személy részére): két kacsacomb, két kacsaszárny, 1 kacsamáj, só, bors, fokhagymás só, bazsalikom, 3 babérlevél, 5 cikk fokhagyma, 20 szem színes bors, 3 dl kacsazsír. A rizottóhoz: 20 dkg szép gömbölyded szemû rizs (vagy rizottónak való rizs), 10 dkg fekete rizs, 1 hagyma, fél dl fehérbor, fél liter húsleves (vagy zöldségleves),2 evõkanál citromlé, 10 dkg reszelt parmezán, só, bors, nagy csokor zöldpetrezselyem, kevés olaj.
Elkészítése: A kacsahúst elõzõ nap alaposan bepácoljuk a sóval, borssal, fokhagymás sóval, bazsalikommal, egy zacsóba tesszük, 24 órát a hûtõben pihentetjük. Ezután a pácot lemossuk a húsról, egy mélyebb edénybe helyezzük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és ráöntjük a megolvasztott kacsazsírt, hozzáadjuk a babérlevelet, a fokhagymát, a borsot, felforraljuk, majd alacsony hõfokon, csak éppen gyöngyöztetve 3 órát pároljuk, sütjük, a májat csak az utolsó 15 percben adjuk hozzá. Amikor elkészült a húst kevés kacsazsíron kissé átpirítjuk.
A fekete rizset bõ vízben, kevés sóval puhára fõzzük, leszûrjük, kihûtjük. A  finomra aprított hagymát kevés felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, vigyázva, hogy ne égjen meg, hozzáadjuk a rizst, picit átforgatjuk az olajon amíg fehéredni kezd, sózzuk, hozzáöntjük a fehérbort, addig kavargatjuk, míg az alkohol elpárolog, a bort felissza a rizs, ezután fokozatosan adjuk hozzá a húslevest, egyszerre csak annyit, amennyit 5 - 6 perc alatt beszív a rizs. Amikor a rizs megpuhult, de nem szétfõtt hozzákavarjuk a fekete rizset, a citromlét, a parmezánt és a finomra aprított petrezselyemzöldet. A konfitált kacsát a rizottóval tálaljuk.

Folytats a blogon ... makacskakonyhaja.blogspot.com/2017/02...

sponsored links

Keres?s