Konfitált lazac

2014-02-16

sponsored links

Kevés halat eszünk sajnos. Pedig egészséges és finom. Talán azért van így, mert a halhús ára vetekszik a csirke-, sertés-, sõt, a marhahús árával, egyes halak esetében pedig bõven meghaladja a legdrágább áron kínált húsokét, így lehet, hogy annyira nem is meglepõ a kevés halhús fogyasztása. Ez az árproblematika frekventáltan igaz a lazacra is, így tényleg csak ünnepnapokon -vagy még akkor sem- kerül az asztalra. Ugyan most nincs ünnep, de megkívántam a halat, ezért lazacot készítettem. Konfitálva. Kacsát készítettem már így korábban (még mielõtt a recepteket megosztottam a "világgal"), amely nagyon finom volt, a hús szinte szétolvadt az ember szájában, annyira szaftos és puha lett. Gondoltam a lazac is finom lesz így. Az volt. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (egy fõre):

25 dkg lazac (derékból készült filé, a patkót nem javaslom)
2 közepes szem krumpli
0,5 liter étolaj
1 evõkanál majonéz
1 teáskanál torma
só, bors, kapor

Elkészítése:

A konfitálás egy borzasztóan egyszerû dolog. Ha nem halról szól a történet, akkor eltarthat órákig is, de halhús esetében, tekintve, hogy könnyû szerkezetû, negyed óra az egész. A lényeg, hogy a húst, adott esetben a lazacot lassan, pötyögve abáljuk a meleg, de nem forró olajban. Az olaj hõmérséklete 80 °C körül legyen.

Szükségünk van egy kisebb edényre, éppen akkorára, amekkorába a halszelet majd kényelmesen belefér. A legalkalmasabb edény talán egy gyorsforraló.

Elõször kezdjünk a krumplival. A megtisztított krumplit nagyon vékony szeletekre vágjuk, akár uborkagyalun is letolhatjuk, így biztosan egyforma vastag szeleteket kapunk. Ha az olaj elérte a kellõ hõfokot, akkor a krumpliszeleteket beletesszük. Onnan tudhatjuk, hogy az olaj nem túl forró, hanem éppen a kívánt hõmérsékletû, ha beletesszük a krumplit, akkor nem kell, hogy zubogjon, hanem éppen gyöngyözzön, mint amikor húslevest fõzünk. Az olajba rakott krumplit 10 percig abáljuk, majd kiszedjük, a felesleges olajat felitatjuk, majd melegen tartjuk, míg a hal is elkészül (a sütõben 40 °C-on szépen várhat pár percet).

Ha a krumplit kiszedtük, következhet a lazac. A hal bõrét ne szedjük le, mert egyben tartja a húst. A szálkákat viszont húzkodjuk ki, ha az ujjunkkal végigsimítjuk, akkor érezzük, hogy hol maradt benne szálka, amit egy csipesszel egyszerûen kihúzhatunk. Érdemes ezt megcsinálni, hogy evésnél ne kelljen vele foglalkozni.
Az elõkészített halat sózzuk, õrölünk rá frissen borsot, aztán a krumpli helyére csúsztatjuk a meleg, de nem forró olajba. Éppen azt a "gyenge pezsgést" kell csak látnunk, mint a krumpli esetében. 10 percig hagyjuk abálódni.

Míg a hal készül, addig a majonézt és a reszelt tormát alaposan kikeverjük. Ha majonézes tormánk van készen, annál jobb...

Ha eltelt a 10 perc, akkor a halat kiemeljük az olajból, majd a felesleget felitatjuk.

Tálalhatunk.

A finom puha és szaftos krumpliszeletkéinket egy tányérra helyezzük, gusztusosan elrendezzük, majd gyengéden megsózzuk, borsozzuk. Erre a krumpliágyra fektetjük a halat, aminek elõtte a bõrét lehúztuk. Aki akarja megeheti, de én nem szeretem így a halbõrt, mert nem elég ropogós. De ez ízlés dolga. A krumpliágyra fektetett halat ismét gyengéden megsózzuk, tekerünk még egy kis borsot rá, majd a tetejére halmozunk egy adag tormás majonézt. Utolsó mozzanatként szárított kaporral meghintjük és fogyaszthatjuk is. Jól csúszik hozzá egy pohárka finom fehérbor.



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/LbasFazkFakan...

sponsored links

Keres?s