Konfitált kacsa

2014-05-17

sponsored links

Nagyon szeretem ezt az ételkészítési módot, mert annyira puha, szaftos, ínycsiklandozó az eredmény, hogy semmi nem tudja felülmúlni. A múltkori lazac után, most a kacsacomb következett. Elmondhatatlan élményt okoz az így elkészített hús fogyasztása, bár idõigényes, de azért egyszerû a dolog.

Hozzávalók (4 személyre):

4 db hízott kacsacomb (libacomb)
0,5-0,75 kg kacsazsír (libazsír, de finom házi sertészsír is megfelelõ)
só, bors

Elkészítése:

A kacsacombokat tisztítsuk meg, töröljük szárazra, majd sózzuk és borsozzuk gazdagon (lehetõség szerint frissen õröljük rá a borsot). Tegyük egy megfelelõ méretû lábasba a zsírt, majd tegyük fel a tûzhelyre és kezdjük óvatosan melegíteni. A konfitálás lényege, hogy a zsírban megfõzzük a húst, nem pedig megsütjük, így nem szabad túlzottan melegnek lennie, csak éppen pötyögni, mint amikor húslevest fõzünk. Ez a hõmérséklet 80-90 °C körül mozog. Mivel nincs otthon feltétlenül ételhõmérõ, így amikor elolvadt a zsír, tegyük bele a combokat, majd a tûz hõmérsékletét állítva állítsuk be a kellõ hõmérsékletet. Ezt egyszerûen látni fogjuk, mert csendesen, óvatosan pötyörészik majd. Ha ezt a pontot megtaláltuk, akkor fedjük le az edényünket, majd hagyjuk magára körülbelül 2-3 órára (a hús minõségétõl függ az idõ). Ha az edényünk olyan fajta, akár a sütõbe is betolhatjuk. Akkor lesz a megfelelõ, ha a hús szinte le akar esni a csontról.

Ha elértük ezt az állapotot, akkor a biztonság kedvéért, hogy ne essen szét a hús, szûrõlapáttal emeljük ki a zsírból. Tekintve, hogy a kacsacomb bõre kiváló csemege, de csak ropogósra sülve finom, így a combokat tegyük egy tepsibe és rakjuk be a tûzhelybe a grill alá 250 °C-on és 5-10 percig grillezzük, amíg a bõre finom ropogósra pirul. Aki nem szereti a bõrét szedje le és dobja ki. Ebben az esetben egyszerûbb a tálalás is, ha elõtte a bõrével együtt a csontokat is kiszedjük a húsból és így kerül a tányérra. De azért a pirosra sült ropogós bõrrel az igazi...

Kacsánk mellé készíthetünk párolt lilakáposztát és hagymás tört krumplit, de friss puha kenyérrel, rizzsel, de akár krumplifánkkal is fogyaszthatjuk, bármivel, amit kívánunk hozzá.

Konfitálásra fel!



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/LbasFazkFakan...

sponsored links

Keres?s