Kombe

2014-01-30

sponsored links

Annyira finom ez a réteges sütemény - a rétegek között mindenféle finomság (sajt, tejföl, kolbász, sonka, szalámi hagyma vagy amit akartok), a tetején a rápiruló magvak pedig... valami istenien ropogós. Csak azt tudom Nektek tanácsolni, hogy süssétek meg. Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése.
Az óvodában az egyik óvónénivel gyakran cseréljük az információt arról, hogy mit érdemes sütni-fõzni, hogy milyen finomságot készített Õ az elmúlt napokban, vagy hogy milyen újdonságot találtam ki én mostanában. A múlt héten erre a kombe-re hívta fel a figyelmemet. Elkészítette egyik nap vacsorára, és azt mondta, hogy annyira finom, feltétlenül süssem meg én is. A múlt szombatra terveztem, mert az ilyesmiket mindig szombat délutánra idõzítem (elég laktató étel, tehát ha vacsorára készítjük, érdemes egy kicsit korábban vacsorázni). Szombaton nem volt idõm elkészíteni, ezért tegnapra maradt - picit elõrébb hoztuk a vacsoraidõt, hogy ne rögtön feküdjünk le étkezés után ennyire tele pocakkal. A lényeg, hogy végre kipróbáltam és felvéve a listára! :)






Hozzávalók a tésztához:
- 1 dl langyos víz
- 3 dl langyos tej
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 2,5 dkg friss élesztõ
- 60 dkg sima liszt átszitálva (nem muszáj szitálni, de így levegõsebb lesz a liszt, ezáltal még lazább lesz a tészta)
- 1 teáskanál só

A rétegek közé:
- 10 dkg vaj
- 5 evõkanál olaj

A töltelékhez:
- 10 dkg krémsajt (lehet helyettesíteni tejföllel)
- 15 dkg fõtt vagy füstölt sonka
- 10 dkg kolbász és szalámi vegyesen
- 1 nagyobb fej lila hagyma

A tetejére:
- 1 tojás
- magok (szezámmag, napraforgómag...)




Elkészítés:
1. A tésztát dagaszthatjuk kézzel vagy a kenyérsütõgépben is. Én robotgéppel dagasztottam
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztõt, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk és bedagasztjuk.
2. A kolbászt, szalámit, sonkát és a megtisztított lila hagymát apróra vágjuk.
3. Nem kell pihentetni a tésztát, dagasztás után három egyenlõ részre osztjuk. Kinyújtjuk vékony téglalapra az egyiket, lekenjük az olvasztott vaj és olaj keverékének a felével. Kinyújtjuk a másik tésztát is ugyanakkorára, ráhelyezzük az elsõre (amely már le van kenve a vajas-olajjal). A másodiknak a tetején egyenletesen elkenjük a krémsajtot, és rászórjuk a sonkát, kolbászt, szalámit, hagymát. Kinyújtjuk a harmadik tésztát is, ráhelyezzük az elõzõekre és ezt is lekenjük az olvasztott vaj és olaj keverékének a másik felével. A tészta egyik oldalát behajtjuk középre, a másik oldalt is behajtjuk középre. Majd felülrõl behajtjuk is behajtjuk középre, és az alsó felét is ráhajtjuk középre. Az egészet megfordítjuk úgy, hogy a felsõ hajtogatott rész kerüljön alulra, felülre pedig a sima rész.
4. Ráhelyezzük sütõpapíros tepsire és 30 percig kelesztjük.
5. Pizzavágóval bevágjuk háromszögekre (8 vagy 10 szeletre) azért, hogy sütés után könnyebb legyen felszeletelni. Lekenjük a felvert tojással a tetejét, majd megszórjuk a magvakkal.
6. Elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben kb. 30 percig sütjük. Az elsõ 15 perc után érdemes ránézni és ha nagyon pirul, akkor lentebb vesszük a fokot a sütõn. 
7. Ha megsült, 5 percig a tepsiben hagyjuk, ráterítünk egy tiszta konyharuhát, hogy jól átpuhuljon a tészta. 


Jó étvágyat!



Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/01/kombe.html

sponsored links

Keres?s