Kolbászos tojáspörkölt orsótésztával.

2014-01-27

sponsored links




A feledésbe merült tojáspörkölt. Emlékszem egy-két évtizeddel ezelõtt bizony elég gyakran készült tojáspörkölt a fõzelékek mellé. Szerettük ezt az egyszerû feltétet, de az idõ múlásával szép lassan felváltotta a fasírozott, vagy éppen a sült hús. Bevallom azóta igen ritkán, pl. csak nyáron, a kertben leszedett cukkinivel készítettem cukkinis tojáspörköltet. A cukkinis változata is finom, de azért ez a fûszeres, kolbászos mégis csak más. (habár én a cukkinis tojáspörköltet is nagyon szeretem) Ameddig a tojás keményre fõl, addig a kolbászos alap is elkészül, így fél óra múlva már tálalhatjuk is. Ízlés szerint kínálhatjuk egy tányér fõzelékkel, fõtt krumplival, vagy éppen tésztával. Én most durum orsótésztát fõztem ki és azzal tálaltam.






Hozzávalók:

5 db tojás
1 pár debreceni
1 db vöröshagyma
1 ek sûrített paradicsom
1 tk paprikakrém
majoranna
kakukkfû
pirospaprika
2 dl víz
2 ek olaj




 

A tojásokat fõzzük keményre, majd hideg vízben hûtsük le. Ezután pucoljuk meg, majd negyedeljük fel. 

A debrecenit vágjuk fel vékonyabb karikákra. A vöröshagymát vágjuk fel apróra. 

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és kezdjük el üvegesre párolni. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá a felkarikázott debrecenit, és néha megkeverve, pirítsuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a sûrített paradicsomot, a paprikakrémet, ízlés szerint fûszereket és pirospaprikát, majd keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és fõzzük pár percig, hogy a kolbász megfõljön, a szaft pedig kissé besûrûsödjön.

A megfõtt kolbászos alapba ezután helyezzük bele a felszeletelt fõtt tojást, majd óvatosan rázogassuk össze, vigyázva nehogy a tojás teljesen szétessen. Ezután fõzzük 2-3 percig, de közben többször rázogassuk meg az edényt.

Közben készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. (én durum orsótésztát fõztem ki)

Tálaláskor a kolbászos tojáspörköltet kínálhatjuk kifõtt tésztával, krumplival, de adhatjuk fõzelékekhez feltétként is.


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/01/k...

sponsored links

Keres?s