Kolb?szos csiga

2022-11-29

sponsored links

 


Ha s?s csig?ra gondolunk, akkor szinte azonnal a pizz?s vagy a sajtos csiga jut esz?nkbe. A kolb?szos csiga legal?bb olyan finom, ?rdemes kipr?b?lni. Remek vacsora ?tel.

Hozz?val?k:

2 dl langyos tej

1,5 dl langyos v?z

1 tk. cukor

2,5 dkg friss ?leszt?

1 k?zepes m?ret? toj?s

0,5 dl olaj

40 dkg finomliszt

20 dkg keny?rliszt

2 tk. s?

10 dkg puha vaj

2-3 ek. olaj

egy toj?s a leken?shez

2 ek. fekete szez?mmag a sz?r?shoz

T?lba ?ntj?k a tejet ?s a vizet, belesz?rjuk a cukrot ?s belemorzsoljuk az ?leszt?t. Alaposan elkeverj?k, majd letakarjuk ?s kb. 10 percig pihentetj?k, am?g az ?leszt?nk kiss? felfut.




Ezut?n hozz?adjuk a toj?st ?s az olajat. Ezekkel is alaposan elkeverj?k.

A liszteket ?tszit?ljuk, majd kb. harmadr?sz?t a foly?kony hozz?val?khoz adjuk ?s egy spatul?val elkeverj?k. Ezut?n m?g 2-3 r?szletben hozz?adjuk a t?bbi lisztet ?s a v?g?n a s?t is. Amikor spatul?val m?r nem tudjuk keverni a t?szt?t kitessz?k az asztalra ?s alaposan kidagasztjuk.





A puha, de nem ragacsos t?szt?t visszatessz?k a t?lba ?s letakarjuk. 30 percig pihenni hagyjuk. F?l ?ra ut?n a t?szt?t n?gy oldalr?l visszahajtjuk, vagy finoman ?tgy?rjuk. ism?t letakarjuk ?s m?g 30 percig kelesztj?k.




A megkelt t?szt?b?l ki?t?getj?k a leveg?t, majd h?t egyforma darabra v?gjuk. Egyes?vel g?mb?ly?tj?k ?ket, majd letakarva 20 percig pihentetj?k.



Am?g a kis cip?k pihennek elk?sz?tj?k a kolb?szkr?met.

Kolb?szkr?m:

15 dkg kr?msajt

15 dkg f?st?ltkolb?sz (cs?p?s ?zl?s szerint)

1-2 ?jhagyma

1 mk. s?

0,5 mk. bors

0,5 mk. ?r?lt k?m?ny

1 mk. kakukkf?

1 tk. must?r

Az ?sszes hozz?val?t apr?t?g?pbe tessz?k ?s kr?mesre keverj?k.




A munkapultra csorgatunk egy ev?kan?l olajat, r?tessz?nk egy cip?t ?s a tenyer?nkkel v?kony, kb. 28-30 cm nagys?g? n?gyzet form?ra ny?jtjuk, nyomkodjuk. Megkenj?k szobah?m?rs?klet? vajjal.



A marad?k hat lapot olajjal megkent munkalapon ugyanekkor?ra ny?jtjuk. Mindet megkenj?k vajjal, azut?n egym?s tetej?re tessz?k ?ket. Az utols? lapot nem kell megkenni.



Most a h?t lapot egy?tt ny?jtjuk tov?bb olyan v?konyra, amilyen v?konyra csak tudjuk. A kiny?jtott t?szt?ra egyenletesen r?kenj?k a kolb?szkr?met ?gy, hogy az egyik oldal?n kb. egy centim?teres peremet hagyunk. Az ujjainkkal ezt a peremet eg?szen elv?kony?tjuk. A szemben l?v? oldalt?l kezdve a t?szt?t feltekerj?k, mint a bejglit.



A tekercset ?gy igaz?tjuk, hogy az elv?kony?tott, ?sszez?rt r?sz legyen alul. Ezut?n egy ?les k?ssel, vagy c?rn?val, esetleg v?kony madzaggal 12 egyforma darabra v?gjuk.




Egy nagy s?t?lemezre s?t?pap?rt ter?t?nk ?s a csig?kat a v?gott fel?kkel felfel?, egym?st?l 3-4 cm t?vols?gra a tepsire sorakoztatjuk. Egy f?li?val letakarjuk ?s 15 percig kelni hagyjuk.



15 perc ut?n a kez?nkkel a csig?kat kiss? kilapogatjuk, majd megint letakarjuk ?s addig pihentetj?k, am?g a MIELE s?t?t 180 fokra als?-fels? s?t?ssel el?meleg?tj?k.




A megkelt csig?kat a felvert toj?ssal v?konyan lekenj?k, majd meghintj?k a fekete szez?mmaggal. A tepsit a forr? s?t?be toljuk ?s a p?ks?tem?nyeket kb. 30-35 perc alatt sz?p pirosra s?tj?k.



Frissen k?n?ljuk.



 Megjegyz?s: K?sz?thetj?k csak finomlisztb?l is, ebben az esetben viszont elegend? 1 dl vizet adni a t?szt?hoz. 


Folytats a blogon ... https://www.limarapeksege.com/2022/11...

sponsored links

Keres?s