Koktélparadicsomos, hagymás lepénykék

2014-08-13

sponsored links

Fõ a határozottság. Persze, néha az sem árt, ha nem vagyunk túl határozottak, vagy legalábbis képesek vagyunk hirtelen váltani. Mert ma több blogon is láttam, hogy lángost készítettek, ezért hirtelen én is úgy döntöttem, hogy azt csinálok. Annyi munka, amennyi a sütésével jár - gondoltam - bõven belefér a mai tevékenységembe. Oda is tettem a tésztát a gépbe, hogy dagasztódjon (rozslisztes, írós tészta) és keljen. De nemsokára megláttam Moha lepénykenyérkéit, amelyek annyira kellették magukat! :) És mivel éppen jónéhány fürt mézédes koktélparadicsomot, amolyan egyészen picike, aranyosakat hoztam az este édesanyámtól (a mieink akkorára nõttek, mint valami kisebb paradicsomok, nem tudom, miért), hát egyetlen huszárvágással befellegeztettem a lángossütést, és lepénykéket csináltam én is. A tészta más, a "kenet" más, csupán a kivitelezés hasonló. A gyerekek (4 gyerek játszott együtt ma nálunk) imádták, rendesen rájártak. :)



Koktélparadicsomos, hagymás lepénykék

Hozzávalók 8 lepénykéhez: 5 g szárított élesztõ, 7 dkg teljes kiõrlésû rozsliszt, 25 dkg 650-es kenyérliszt, 28 dkg fehér nullás liszt, 1 csapott evõkanál só, 2 evõkanál barna cukor, 4,5 dl író (pici vajdarabkákkal benne); a kenéshez: 2 nagy cikk fokhagyma, 4 szárított zsályalevél, 1/2 mokkáskanál só, 1 evõkanál citromlé, 5 evõkanál olívaolaj; továbbá: 15-20 szem piros és narancssárga koktélparadicsom, 1 nagyobbacska lila hagyma, fekete olajbogyó (elhagyható).

Elkészítése: A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben a kenyérsütõgépbe pakoljuk, és 15-20 perces dagasztóprogramra állítjuk. Ezután a gépben hagyjuk duplájára kelni. (Ha nincs ilyen program, indítsuk el a gyorskenyér-programot, és 15-20 perc után, miután befejezte a dagasztást, kapcsoljuk ki, és hagyjuk kelni.) A zsályát összemorzsoljuk, mozsárba tesszük a hámozott fokhagymával meg a sóval együtt, és pépesre kavarjuk. Hozzáadjuk a citromlevet meg az olajat, és jól elkeverjük. A lila hagymát csíkokra, a koktélparadicsomot félbevágjuk. Miután a tészta megkelt, nyolc részre osztjuk, olajos kézzel 10-15 cm átmérõjû körökké formázzuk, majd sütõpapírral bélelt tepsibe vagy sütõlapra helyezzük õket. Minden korongot jól megkenünk az alaposan felkevert fûszeres olajjal, majd hagymacsíkokat szórunk rá, és kirakjuk tetszés szerint felezett paradicsomkákkal és olajbogyóval. 200 fokos sütõben 10 percig sütjük légkeverésen, majd 5 perc alatt kissé rápirítunk.

Megjegyzés: Aki szeretné, csilipelyhet vagy aprított csípõs paprikát is tehet rá. Én evéskor cseppentettem imitt-amott rá egy-egy csepp Tabasco-szószt.



Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2014/08/k...

sponsored links

Keres?s