Klasszikus Pavlova Torta

2014-07-12

sponsored links


Az új-zélandiak már Pavlova akkori látogatása elõtt fel tudtak mutatni szakácskönyveket, melyekben tojásfehérjébõl és porcukorból készült sütemény receptek voltak .
Az ausztrálok 1935 októberét jelölik meg a Pavlova torta születésnapjának, ekkor készítette Perthben, a Hotel Esplanade-ben  Bert Sachse cukrász, a híres balerinának és nevezte el Pavlova tortának.
Azóta már sok-sok változatát ismerjük, kakaós, csokis, stb., én most a klasszikus receptet és a formázási technikáját mutatom meg nektek, lépésrõl lépésre,
Remélem bátran hozzá fogtok és sok sok Pavlova torta fog készülni a bejegyzés hatására.



Hozzávalók :
5 db nagyobb tojásfehérje
175 gramm cukor
1 cs. vaníliás-cukor
2 teáskanál kukorica keményítõ


Habüst kikenéséhez:
1 evõkanál ecet
1 teáskanál só

Krémhez:
4 deci habtejszín
3 evk. porcukor
1 cs. Expressz zselatin
50 dkg málna

Díszítéshez :
Egy pár menta levél




Elkészítése lépésrõl , lépésre :
Elõször elõmelegítjük a sütõnket.
- Akinek gáz sütõje van õ : melegítse elõ 1. fokozaton .
- Ha villany sütõtök van akkor 140 fokra melegítsétek elõ.

Az ecetet a sóval keverjük össze és kenjük ki alaposan vele a habüstöt, majd papírszalvétával alaposan töröljük ki.





Tojásfehérjéket, beleöntjük a habüstbe és elkezdjük verni közepes erõsségen kb 2 percig, majd adjuk hozzá a keményítõt és fokozatosan a cukrot és a vaníliás cukrot is.






Vegyük fel a robotgépet a legmagasabb fokozatra és verjük tovább, addig, míg jó kemény habunk nem lesz.
Akkor jó a hab, amikor a habverõrõl már nem esik vissza.


Vegyünk elõ egy tepsit és vágjunk bele szilikonos sütõpapírt, majd egy 24 cm-es torta karikát rakjunk rá.




A habunk felét egyenletesen osszuk el a formában.


A maradékot egy kanál segítségével a forma mellet osszuk el egyenletesen és kissé húzgáljuk fel.
A közepe maradjon üresen !


Egy határozott mozdulattal emeljük le a torta formát róla.




Elõmelegített sütõbe tesszük, gáz 1. fokozat , de az ajtaját kb egy tenyérnyi távolságra nyitva hagyjuk.
Itt jegyezném meg: hogy akinek villany sütõje van õ 140 fokra melegítse elõ a sütõt és amikor beteszi a tortát, akkor azonnal vegye le 80 fokra és zárt sütõ ajtónál szárítsa.
Mivel a gáz 1. fokozata 160 fok ezért szárítjuk majdnem félig nyitott sütõnél így érjük el kb a 80 fokot.
Bármelyik változatot választjuk, egyformán 1 óráig szárítjuk, majd kikapcsoljuk a sütõt és hagyjuk hogy a tortánk a sütõben hûljön ki teljesen.
A gázos sütõben szárítás után bezárjuk a sütõ ajtaját és így hagyjuk kihûlni a tortát.
Amikor teljesen kihûlt a habcsók tortánk akkor vizes késsel alá vágunk és így könnyen letudjuk venni a sütõpapírt róla.
Porcukorral bõven meghintett torta állványra rakjuk a kész kihûlt tortát.

Elkészítsük a krémet:
A málna felét villával jól összenyomkodjuk, félre rakjuk.
A tejszínhabot az expressz zselatinnal  , porcukorral kemény habbá verjük.




Mindennel elkészültünk akkor készítsünk kéz alá mindent a torta töltéséhez és díszítéséhez.




 Tejszínhabot a torta belsejébe halmozzuk.


Erre ráöntjük egyenletesen a pépes málnánkat.



Majd a málna szemekkel körkörösen körbe rakjuk.






Végül mentalevelekkel díszítjük.





Kellemes sütést és jó nassolást kívánok nektek !







Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2014/07/klasszi...

sponsored links

Keres?s