Klasszikus fagyitorta mintás piskótában

2014-08-13

sponsored links



Ebben a fagyitortában a három klasszikus alap-fagyit rétegeztem: a csokit, a vaníliát és az epret. A fagylaltrétegeket mintázott puha csokis piskóta borítja, ami a fagyasztást is nagyon jól bírja. A mintákat Maminti art mintázósablon segítségével készítettem.
A recept eredetileg a Maminti art nyári online kiadványában jelent meg, amely ingyenesen nézegethetõ-lapozgatható itt.



Hozzávalók:
Mintázómassza:
- fél tojásfehérje (kb. 15 g)
- 15 g porcukor
- 20 g liszt
- 15 g olvasztott vaj
Csokis piskóta:
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 60 g cukor
- 25 g liszt
- 25 g kakaópor
- 2 tojásfehérje
- 25 g marcipánmassza
- 25 g olvasztott vaj
Angolkrém a három fagylaltalaphoz:
- 3 tojássárgája
- 70 g cukor
- 1 rúd vanília
- 300 g tej
Vanília- és eperfagyi:
- angolkrém kétharmada
- 120 g habtejszín
- 2 ek. tojáslikõr (elhagyható)
- 80 g eper (megtisztítva mérve; de eper helyett málnával is finom lesz!)
Csokifagyi:
- angolkrém egyharmada
- 50 g étcsokoládé
- 1 ek. kakaópor
- 100 g habtejszín
Díszítéshez:
- 100 g habtejszín
- 1 ek. mascarpone



A mintázómasszához a tojásfehérjét a porcukorral és a liszttel kikeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. Kb. fél órára hûtõbe tesszük, hogy a vaj egy kicsit szilárduljon, és így sûrûsödjön a massza. Sütõpapírral bélelt gáztepsire fektetjük, és a csíksablonon átkenjük a mintázómasszát, vigyázva, hogy a sablon ne mozduljon el közben. Habkártyával lehúzzuk a felesleges masszát, majd óvatosan felemeljük a sablont. Ezt még kétszer megismételjük. Érdemes a sütõpapíron elõre nagyjából kimérni, hogy fogjuk majd a gyümölcskenyérforma kibéleléséhez felvágni a piskótát, és ennek megfelelõen elhelyezni a mintákat a sütõpapíron. A mintázott sütõpapírral bélelt tepsit hûvös helyre tesszük, míg készül a piskóta.

A csokis piskótához a tojássárgákat, az egész tojást és a cukor felét habosra keverjük, majd ehhez hozzákeverjük az átszitált lisztet és a kakaóport is. A fehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd két részletben a kakaós masszához forgatjuk. Végül óvatosan hozzákeverjük a lereszelt marcipánmasszát és az olvasztott vajat is. A masszát óvatosan elterítjük a mintázott sütõpapíron szûk 1 cm vastagon, majd 180 fokra elõmelegített sütõben 8-10 perc alatt megsütjük. A még langyos piskótáról óvatosan lehúzzuk a sütõpapírt, majd méretre vágjuk a piskótát: kivágunk egy téglalapot a gyümölcskenyérforma aljának, kettõt a hosszabb oldalakra, végül kettõt a két rövidebb oldalakra. (Az én formám mérete a tetejénél kb. 11x20 cm.) A formát folpackkal kibéleljük, majd ha már kihûlt a piskóta, belehelyezzük a formába. Fontos, hogy szorosan illeszkedjenek a kivágott piskótadarabok.

A három fagylalt alapjához angolkrémet készítünk. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet is. Alacsony tûzön, folyamatos kevergetés mellett besûrítjük: maghõmérõn mérve 80-82 fokig melegítjük, illetve akkor jó, amikor már határozottan bevonja a krém a fakanál hátát. Az angolkrém egyharmadát kézi habverõ segítségével egynemûvé keverjük az apróra vágott étcsokoládéval és a kakaóporral, majd hozzákeverjük a 100 g habtejszínt. Ez a csokifagyis réteg alapja. A maradék angolkrémhez hozzákeverjük a 120 gramm tejszínt és a tojáslikõrt, majd elfelezzük: a feléhez hozzákeverjük a leturmixolt epret. Így készen van mindhárom fagyialap. 

A fagyialapokat lehûthetjük fagyigépben is, vagy egy-egy dobozban a fagyasztóba tesszük és idõnként átkavarjuk. (Ha nem fagylaltgépben hûtjük, érdemes felverve hozzáadni a fagyialaphoz a tejszínt.) Addig hûtsük, hogy már sûrûbb, de még adagolható állagúak legyenek. Ekkor kezdjük el rétegezni a piskótával bélelt formában. Minden réteg után hûtsük a fagyasztóban a tortát egy kevés ideig, hogy ne keveredjenek össze a rétegek. Ha teljesen kifagyott a fagyitorta, kifordítjuk a formából. A tejszínt a mascarponéval kemény habbá verjük, habzsákba töltjük, és ezzel díszítjük a fagyitortát.

Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2014/08/klas...

sponsored links

Keres?s