Kisecseti kemencés kalandok

2014-04-30

sponsored links


Korábban már emlegettem Kisecsetet, ahol csudi finom zöldségek és gyümölcsök teremnek férjem szülei jóvoltából, de leginkább odaadó munkájuknak köszönhetõen. Apósom tortája nem véletlenül volt egy zöldségekkel megpakolt kosár, hiszen télen is érkeznek a hagyma és krumpli szállítmányok, a különbözõ gyümölcsökbõl lefõzött mennyei lekvárok, de még a kertbõl szedett igazán zamatos paradicsomból és paprikából eltett üveges lecsók is.
Nyáron, mikor kint vagyunk, zseniális érzés reggel felbaktatni a domboldalra, ahol a veteményes megbújik és a saját két kis mancsunkkal leszedni a friss zöldségeket a reggelihez, a gigantikus méretû cukkiniket az ebédhez. Az élmény eddig is megvolt, no de amióta egy kemence is termett a kertben? hát azóta itt kérem szépen tombol a gasztrománia! Sütöttünk kenyereket, pizzát, és idén Húsvét alkalmából kalácsokat is. Persze a pék szerepe engem illetett, tehát a konyhában én kevertem-kavartam, dagasztottam, kelesztettem a tésztákat, hogy aztán rendkívül kényelmesen, a sütõmestereim intézzék a továbbiakat az idõ közben jól befûtött kemencében.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyilván kíváncsiak vagytok a receptekre is, úgyhogy következzenek azok.

A kenyerekhez, ahhoz való kenyérliszt keverékeket használok, az egyetlen egyediesség benne, hogy dinsztelt hagymát csapok még a tésztájába, mivel olyanok vagyunk, mint a Hyppolitban Schneider Mátyás (Kabos Gyula), hogy ?Hagymát hagymával!?. Mehetne bele szárított paradicsom is akár, illetve ki mit szeret. A lényeg, hogy bármikor bárhol sütünk, a kelesztéshez próbáljunk valahogy 40°C körüli hõmérsékletet biztosítani. Nyáron ezt simán megteszi õnagysága a tûzõ Nap, azonban borús, hidegebb idõben fûtõtest közelébe, vagy éppen csak beizzított sütõbe tegyük a kelt, vagyis a kelendõ tésztákat.

A pizza tészta receptjét itt találjátok különbözõ formációkban:
http://bombolone.blogspot.hu/2014/04/pizzacsillag-pizzacsiga-vagy-sima-pizza.html


A kalács:
50 dkg liszt
8 dkg porcukor
1 dkg só
2 tojássárgája
5 dkg margarin
2 dkg élesztõ
2,5 dl tej
vaníliás cukor és citromhéj ízlés szerint

A langyos tejben feloldjuk az élesztõt kevés (1 tk.) porcukorral  együtt. Hozzáadunk annyi lisztet, hogy tejföl sûrûségû legyen, majd megszórjuk a tetejét kevés liszttel. 40°C-on kelesztjük 10-15 percig.
A maradék lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzákeverjük a sót és az egyéb ízesítõ anyagokat. A közepére fészket nyomunk, beleszitáljuk a porcukrot, beletesszük a tojássárgáját és a kovászt. Összegyúrjuk, amíg a táltól elválik. Körbelisztezzük a tál oldalát, konyharuha alatt 40°C-on kelesztjük 40-45 percig.

Ha szépen megkelt a tészta, akkor kisebb, egyenlõ darabokra osztjuk, melyeket kisodrunk és kalácsot fonunk belõle. Lehet egyszerû hármas fonással 3 szálból, vagy gyakorlottabbak 4 szálból is fonhatják. Nem szabad túl szorosan fonni, hogy sütés közben legyen helye a fonatoknak még nõni. Végül lekenjük egész tojással, majd 180-190°C-on megsütjük.

Ebbõl az adagból én 3 kisebb kalácsot szoktam elkészíteni. Ugyanebbõl a tésztából formázhatunk azonban briósokat is.

A képeken látható kalácsokat 75 dkg lisztbõl gyúrtam. Ebbõl 3 termetes darab jött ki, amibõl az egyiket kakaós-diós töltelékkel készítettem el. Ez esetben nem sodorjuk ki egybõl a tésztát, hanem kinyújtjuk téglaalap alakúra, lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk kakaóporral, cukorral és tört dióval, majd feltekerjük. Így alakítjuk ki a 3 vagy 4 szálat és utána fonjuk össze a kalácsot. Ez is nagyon finom lesz ám! Természetesen az otthoni sütõben is kiválóan meg lehet sütni, álljon itt erre bizonyítékként egy tavaly Húsvétra készült kalácskoszorú.

 

 

Folytats a blogon ... bombolone.blogspot.com/2014/04/kisecs...

sponsored links

Keres?s