Kis Esti Palacsinta

2014-03-04

sponsored links

Ma volt, illetve még tart a Palacsinta Nap, avagy húshagyó kedd. Nagyböjt kezdete elõtti utolsó nap, amikor még a hagyomány szerint lehet bõvelkedni finomságokban is, mintegy feltöltekezve, elõre is (bár ilyet persze nem tudunk) palacsintával. Bár ha húshagyó, akkor a hortobágyi pont nem, ugye? :)

"Ezen a napon a régebbi idõkben minden keresztény kötelezõ bûnbánatot tartott mielõtt gyónást és feloldozást nyert, innen ered  a ?Gyóntató Kedd? elnevezés. Ez az utolsó lehetõség mindenféle ételek fogyasztására, a bõséges étkezés ugyanis nagyböjtben tilos. Tehát a házban megmaradt tojásokból, vajból, zsírból palacsintát készítettek, ezért ezt a napot Palacsinta Napnak nevezték."(forrás: http://www.brody.iif.hu/en/node/230) 

Valójában nem csak egy napot lehet a palacsintának szentelni, hanem számlatan továbbit is. A Bistro állandó vendégei se maradtak betevõ palacsinta nélkül. Kíra, a 11 éves nagylány, konyhai tevékenységének elsõ mérföldköve a palacsinta sütés önállóan. Szép, vékony, amolyan magyaros palacsintákat sütött, vagy 15 darabot, még tegnap este. Ma is jött, hogy megint sütne. Mondom, ne már, túlzásba ne essünk. Meg hát volt még palacsinta itthon, egy egészen újfajta. Zabpehellyel készített palacsinta: One perfect bite Mary adoptált receptjébõl. 


Hozzávalók:
- 150 gr finomliszt
-   90 gr zabpehelyliszt (a bátrabbak darálóval is készíthetik zabpehelybõl)
- 2 ek. barnacukor
- 2 tk. sütõpor
- kevés só
- 45 gr puha vaj
- 300 ml tej
- 100 gr zabpehely - megfõzni 400 ml vízben, kis sóval
- 1 tk méz
- 2 tojás
- kevés vaj a sütéshez

Elkészítés

Egy serpenyõbe tesszük a 100 gr zabpelyhet, a 400 ml vízet és a kis sót. Magas hõfokra állítjuk, majd amikor forrni kezd, levesszük a lángot. 5 percig fõzzük, kevergetve, amíg mindenhol teljesen puha és krémes nem lesz. Akkor jó, ha teljesen beszívta a vizet. Félretesszük.

A lisztet, zablisztet, cukrot, sót és sütõport összekeverjük egy nagy tálban.

A vajat megolvasztjuk, s majd miután kicsit lehûlt, hozzáöntjük a tejet és a 2 tojást. Alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a fõtt zabpelyhet és a mézet. Összekeverjük.

A nedves és a száraz matériákat egy nagy közös tálba öntjük, egyenletesen elkeverjük, csomómentesen.

Serpenyõt forrósítunk közepes lángon. Pici, fél tk vajdarabot dobunk a közepére. Nagyobb merõkanállal közepes (fél merõkanál) adagot teszünk a serpenyõ közepébe. 2 percig sütjük, illetve addig, amíg nem kezdenek el apró lukak pukkanni a palacsinta felszínén. Ez a jel, lehet fordítani.

A második oldala már hamarabb megsül. 

A fenti mennyiségbõl 15 db finom, krémes, zabpelyhes palacsinta készül el, amit megint csak és továbbra is - csak ajánlani tudok. 


A palacsintákból még annyi jó féle és forma létezik, hogy itt a blogon is van még belõle pár.

Sütõtök, Banán, Cukkini, Libanoni, tovább is van, mondjam még? Mondjad! 




Folytats a blogon ... beastie-bistro.blogspot.com/2014/03/k...

sponsored links

Keres?s