KIJEVI TORTA, A RÉGI SZERELEM

2014-01-30

sponsored links


Ha valami nagyon finomra vágynak, feltétlenül készítsék el! Jó, ha egy éjszakát áll a hûtõben! Házi, üstben kavart szilvalekvárral még finomabb, ha ez egyáltalán fokozható még :)


Elõkészítjük a hozzávalókat:

tepsi mérete: 25x30 cm 
400 gliszt
250 gmargarin vagy vaj
1 sütõpor
200 gkristálycukor
4 tojás sárgája
ha szükséges- 1-2 evõkanál tejföl

A lapokra:

 4 tojás fehérje
150 gkristálycukor

Krém a diós lapok közé:

5 evõkanál liszt
? l tej

200 gvaj
200 gporcukor

A lapokhoz valót gyorsan összegyúrjuk, 3 egyenlõ részre osztjuk. Lisztezett fa gyúrótáblán kinyújtjuk és ráterítjük a zsírozott tepsi hátára. A hozzávalók egy kisebb méretû gáztepsihez vannak mérve. Nagy gáztepsihez növeljük a mennyiségeket. A tojás fehérjét nagyon kemény habbá verjük! Amikor már majdnem jó, hozzáadjuk a cukrot. A hab 1/3-át rákenjük a tésztalapra és megszórjuk bõven darabos dióval. A hab nem ég meg, mert nagyon vékony réteget képez, és csak arra szolgál, hogy a dió beleragadjon. 175C fokra elõmelegített sütõben alsó-felsõ légkeveréssel kisütjük. A sütés ideje készülékfüggõ, nálam 15-18 perc kellett hozzá.
A kisült lap alá nyúlunk óvatosan egy hosszú, vékony késpengével, fellazítjuk és mivel még nagyon törékeny a lap, óvatosan átcsúsztatjuk egy tálcára. Mind a 3 lapot analóg módon kisütjük, de nem szabad egymásra tenni õket.

A krémhez a lisztet csomó-mentesre kikeverjük kevés tejjel. A maradék tejet felfõzzük, és még mielõtt felforrna, folyamatos keveréssel beleöntjük a lisztes habarást. Sûrûsödésig fõzzük, kavargatva, hogy le ne égjen. Kihûtjük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd elegyítjük a már kihûlt fõzött résszel. A teljesen lehûlt lapokat betöltjük, miközben nagyon odafigyelve, majd finom mozdulatokkal lenyomjuk a diós lapokat. Másnapig hûtõben hagyjuk összeérni.



Ha szilvalekvárral készítjük, akkor a krém alá kenünk egy vékony réteget, itt ÜNNEPI DIÓS LAPOK SZILVALEKVÁRRAL meg lehet nézni a módját. Az aszalt szilva pedig exkluzívvá teszi, rendkívül finom vele!
Több évtizedes recept Viktóriától (Vicus) Szalókáról. Hosszú éveken át minden Húsvétra megsütöttem közkívánatra.

vicuska13.blogspot.hu

Folytats a blogon ... vicuska13.blogspot.com/2014/01/kijevi...

sponsored links

Keres?s