Kifli reggelire ? békebeli vajas kifli éjszakai kelesztéssel

2014-02-28

sponsored links







Örök dilemma, hogyan legyen friss, házi kifli a reggeli asztalon, ha nem akarunk a kakassal, vagy a pékekkel együtt kelni.
Már régen készültem arra, hogy kipróbáljam, vajon éjszakai kelesztéssel lehet-e igazi békebeli, ropogós kiflit sütni. Kicsit átírtam a már jól bevált tejes kifli receptemet és nekivágtam az éjszakai kelesztésû kifliknek:


Visszavettem az élesztõbõl és tejes helyett vajas-joghurtos kifli tésztát készítettem.

Hozzávalók 4 db 12 dkg-os kiflihez:

30 dkg finomliszt ? most Nagyi titka süteménylisztet használtam kelt tésztákhoz
1,5 dl víz
1 dkg élesztõ
3 dkg vaj
? -1 dl görög joghurt
1 teáskanál só

1 evõkanál olaj a dagasztáshoz
2 dkg vaj a kenéshez

Nem futtattam meg az élesztõt, csak elkevertem a vízzel. Az összes hozzávalóból összeállítottam a tésztát, megcsorgattam az olajjal és lefedtem. 10 perc múlva könnyedén, selymesre dagasztottam a tésztát és lefedve 50-60 percig kelesztettem.
4 részre vágtam a tésztát, egyenként vékonyra, oválisra kinyújtottam, megkentem olvasztott vajjal, ahogyan a leveles pogácsát szoktam és feltekertem. Kifli formára hajlítottam és sütõpapírral bélelt tepsire rendeztem õket.
Letakartam duplán konyharuhával, hogy a nedvessége ne illanjon el, folpackkal alaposan lezártam a tepsit és betettem a hûtõbe.
Reggel, mielõtt elindultam a Kisfiammal az iskolába kivettem a tepsit a hûtõbõl és bekapcsoltam 200 C fokra a sütõt, hogy rendesen elõmelegítsem. A sütõ aljába két cseréptálban vizet tettem.

Körülbelül 30-40 perc múlva megspricceltem alaposan a kifliket és a fedeles tepsim tetejét hideg vízzel, lefedtem és betoltam a sütõbe. 15 percig lefedve, további 8-10 percig fedõ nélkül sütöttem.


Rácson hagytam hûlni, de már alig vártam, hogy megkóstoljam! 






Kívül ropogott, belül pedig könnyû, leveles lett a kifli, éppen, mint gyerekkoromban! J

Én vajas kiflit reggeliztem, a férjem magában, tejeskávéval. A Kisfiam, amikor hazajött az iskolából azt kérte, hadd egyen egy fél sonkás szendvicset a friss kiflibõl ebéd elõtt, mert annyira megkívánta.


Osztatlan siker? Igen! Békebeli vajas kifli éjszakai kelesztéssel ? J





Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s