Kiadós és tartalmas elõétel: a Jókai bableves

2014-02-03

sponsored links

Jókai bablevesJókai bableves

Nagyon rég ettem ilyen levest. Emlékeimben élt 1-1 kósza folt róla, most március közeledtével elkészítettem. :) És annyira finom, hogy elmondani nem tudom.

Mi nagyon szeretjük a savanyú bablevest, általában annál le is ragadok, de azt hiszem innentõl kezdve talán erre fogok jobban koncentrálni.

A csajok is sokkal jobban fogadták, mint vártam: rengeteget ettek belõle! Öröm volt nézni, ahogy kanalazzák, illetve mártogatnak.

Tehát lehet nekünk savanyú, zöldséges vagy bográcsban készült, bárhogy megesszük a babot. Szeretjük a frisset, az nem igazán puffaszt, de aki tart tõle, annak javaslom egy késhegynyi szódabikarbóna használatát az ilyen jellegû ételekbe.

Szerintem ennél a levesnél lényegében mindegy, milyen babból készítjük?na jó, azért virág babból és ló babból, meg társaikból ne, de nyugodtan nyúlhatunk akár tarka, akár vörös, akár fehér babhoz is.

Sõt, ha idõt szeretnénk spórolni, szerintem akár konzerv babból is elkészíthetõ, bár azt a chillis babon kívül én máshoz nem nagyon használom.

kb. 1 kg füstölt csülök

2 pár debreceni kolbász  (nálam most kimaradt, mert nem kaptam finomat)

50 dkg szárazbab

5 szál fehérrépa

6 szál sárgarépa

1 kisebb zeller

1 kisebb karalábé

1-2 szem burgonya

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 dl tejföl

kb. 5 dkg liszt (2 közepesen púpozott evõkanálnyi)

fûszerpaprika, olaj, só, bors

1-2 ek citromlé vagy ecet

A babot áztassuk be egy éjszakára, ez segít, hogy könnyebben megpuhuljon. Ha esetleg nem sikerülne, akkor sincs semmi baj, maximum kicsit tovább kell fõzni, de ha kuktában készíted még ez sem kell zavarjon.

A csülköt feldaraboljuk,a babbal együtt tegyük fel fõni egy nagy lábasban (vagy kuktában) körülbelül két és fél liter vízben. Amennyi épp ellepi.

A sózással ilyenkor csínján, mert a csülök is sós, de nem tudni mennyire.

Dobhatunk bele ilyenkor az íze végett 2 babérlevelet is.

A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, illetve karikázzuk.

Akkor adjuk a zöldségeket a leveshez, amikor a bab is kezd megpuhulni. A zöldségeknek ugyanis nem kell sok idõ, a babnak viszont olykor akár órák is. És mivel karikázva tesszük bele a zöldségeket, nem fogjuk tudni kiszedegetni õket, ha a bab még kemény, de a répák már szétfõnek.

A zöldségekkel együtt tegyük bele a karikázott kolbászt is ha használunk. Sózzuk, borsozzuk és vízzel is felengedjük.

Amikor minden puha készítjük a magyaros rántást.

Az apróra vágott hagymát olajon vagy esetemben zsíron teljesen szétpároljuk (reszelhetjük is, de nekem ehhez nem volt lelki erõm), a vége felé hozzá adjuk az apróra vágott fokhagymát is.

Sózzuk, majd rászórjuk a lisztet, megkapatjuk. Lehúzva a tûzrõl elkeverjük benne a pirospaprikát, majd merünk rá pár merõkanálnyi levest és simára keverjük. Ezután az egészet belekeverjük a többi leveshez.

Szedjük ki a babérleveleket.

Én ezután bele teszem a tejfölt is. Egy kis tálba teszek 2-3 evõkanállal, majd a levesbõl szedek rá egy keveset, elkeverem és visszaöntöm a többihez. Ha ezt nem szeretitek, ne tegyétek így bele, csak tálaláskor.

Végül elkészítjük a csipetkét tojásból, egy pici sóval és liszttel. A felvert, sózott tojáshoz annyi lisztet adunk, hogy kemény tésztát kapjunk (nagyjából max. 10 dkg) és erõsen lisztezett felületre (azért, hogy véletlenül se tapadjanak össze a tészta darabok) csipegetünk belõle amolyan kisebb nokedli méretû darabokat. A felesleges lisztet lekocogtatjuk róluk (fém szûrõbe teszem a tésztát és leszitálom róla a lisztet) és mehetnek is a levesbe.

Ha megfõtt a tészta is, kevés citromlével savanyítunk kicsit az egészen és kész is.

Jókai bablevesJókai bableves

Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

Csatlakozz hozzám a Facebookon is!


Ezeket is kedvelnéd:





Kiadós buli falatka recept


25_16655_228895_04c1525c6cc830ec88500dcfca5973d3_fd1266_301
Mindmegette fõzõcske ? Chefparade fõzõiskola (Trópusi barbeque 2011.06.)


IMG_4466
Palócgulyás


IMG_67911
Konyakmeggy ? és nem bolti!


IMG_6119
?Vadas? krumpligombóccal




Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/02/03...

sponsored links

Keres?s