Ketcsup házilag
sponsored links
Egész különös a viszonyom a ketchuppal. Régebb meg nem ettem volna semmi pénzért, a melegszendvicsemet, a hamburgert vagy a hot dogot mindig csak mustárral kértem. Egy idõ után rájöttem, hogy amit a kereskedelemben lehet kapni, az nem más, mint a legkárosabb termékek egyike, ugyanis tele van cukorral, minimális a paradicsomtartalma stb.
Így elkészítettem a saját ketchupomat, és legalább tudom mit eszek.
Így elkészítettem a saját ketchupomat, és legalább tudom mit eszek.
Hozzávalók:
- 5 liter paradicsomlé,
- 2 nagy fej hagyma ledarálva,
- 1 kicsi zeller ledarálva,
- 2 ek. dinsztelt paprika ledarálva,
- 8 cikk fokhagyma megtörve,
- 2 nagy babérlevél,
- 10 db. bors,
- 5 db. szegfûszeg,
- 3 db. szegfûbors,
- 2 késhegynyi õrölt szerecsendió,
- 4 ek. cukor,
- 1/4 kk. szalicil.
A paradicsomlét feltettem fõni és hozzáadtam a többi hozzávalók, kivéve a szalicilt és a cukrot. Addig fõztem amíg a megfelelõ sûrûséget el nem érte. Ekkor hozzáadtam annyi cukrot, amennyit gondoltam, ez nekem 4 evõkanál lett. Még fõztem 5 percig, aztán levettem a tûzrõl. Hozzáadtam a szalicilt, jól összekavartam, majd kis üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihûlni.