Kenyérlángos

2014-06-14

sponsored links

Annyi elég lesz, hogy nagyon szeretjük? :)) Szerintem vetekszik a pizzával, de hát úgy is nevezik, hogy a magyarok pizzája. Van aki Töki pomposnak, esetleg Langallónak hívja. :) Kicsit az eredetérõl had írjak pár sort, én is úgy hallottam, olvastam, hogy dédszüleink idejében a heti kenyérsütések alkalmával a dagasztóteknõben maradt tésztát kikaparták, és a kemence lapjára, vagy a hamu közé dobták, s úgy sütötték meg. A tetejére tejfölt, szalonnát, hagymát, pecsenye-, vagy libazsírt tettek. Itt már egy sokak által továbbfejlesztett formában készült, mert a feltéttel együtt sütöttem. Nagyon ügyes kis találmány ez! :)






Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 2 kisebb krumpli megfõzve, összetörve
  • 25 g friss élesztõ
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 csapott teáskanál só
  • 1 evõkanál puha zsír
  • 250 ml langyos víz

Feltét, ami tetszik, nálam ezek voltak:

  • Zöldfûszeres kecskesajt
  • 1 kis pohár 175 g tejföl
  • bacon
  • pick szalámi
  • sonka
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 jó marék reszelt trappista
 
Elkészítés:
  1. A lisztet a dagasztótálba tesszük, a közepébe egy mélyedést igazítunk. Ide tesszük a meglangyosított víz felét, az élesztõt a cukrot, egy kicsit az ujjunkkal elkeverjük, majd letakarjuk, hogy szépen felfusson, kb. 10 perc.
  2. Ezután a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük és már nyújthatjuk is, a gáztepsi méretére.
  3. A pihentetés alatt elõkészíthetjük a feltéteket, bemelegíthetjük a sütõt 180 fokra, és a tepsit béleljük ki sütõpapírral.
  4. Tehát a tésztát a tepsibe helyeztük és megkenjük a kicsit megsózott tejföllel, majd rászórjuk a húsokat, a hagymát, végül a sajtot.
  5. 180 fokon kb. 20-30 perc alatt pirosra sütjük.

 Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... barbikonyhaja.blogspot.com/2014/06/ke...

sponsored links

Keres?s