Kenyér öregtésztával, aludttejjel

2014-07-23

sponsored links

Lehet, hogy lassan kivonul a konyhából a kenyér? Ha nem is teljesen, de nagyon nagy mértékben csökken a fogyasztása. Ez még az átállás idõszaka, s azért nem minden családtagnak kell ám kenyér nélkül létezni :)
 
 
hogy mibõl készül?
 
25 dkg öregtészta, amit korábban már elkészítettünk, de a sütésig a hûtõben várakozott.
 
A kenyérhez
Az összes öregtészta
30 dkg szatmári BL 55-ös liszt
20 dkg liszt, ami a következõkbõl tevõdik össze?
(graham, rozs, tk fehér, rizsliszt,)
1 evõkanál tejsavópor
3 dl aludttej
1,5 dkg élesztõ
2 kanál puffasztott amaránt
2,5 dkg só
2 evõkanál olaj
 

 
A hozzávalókat dagasztógépben elkészítjük. Kelesztõtálban (ebben a hõségben) 2 x 25 percig kelesztjük, egyszer közben enyhén átmozgatjuk a tésztát.
Amikor újra duplájára kelt, akkor megformázzuk. A sütõedény alját most kissé beliszteztem (de nagyon enyhén) a tésztát belehelyeztem, az edény fedelét rátettem és 25 percig kelt. Ekkor bekapcsoltam a sütõt 250 fokra, s kb 15 perc alatt elérte a hõfokot.
A tésztát zsiletpengével bevágtam. Az edény tetejét ráraktam és 250 fokon 10 percig sûlt, majd a  hõfokot 200 fokra levettem, s további 25 percig, vagy ameddig a megfelelõ színt eléri, sütöttem.

 
Rácson hagytam kihûlni. Az aludttej (joghurt) tejsavópor  különös ízt ad a kenyérnek és nem is morzsálódik egyáltalán.


Folytats a blogon ... vikkokucko.blogspot.com/2014/07/kenye...

sponsored links

Keres?s