Kenyér spárgával

2014-04-27

sponsored links

Spárgás kenyér

Spárgás kenyér

Itt a május. Terem a magyar spárga. Jó egy hónapunk van, hogy kitomboljuk magunkat. Vadul tombolok én is.
Kenyeret sütöttem a napokban, zöldspárgából. Most van szezonja. Amíg kapható a piacon, mindig veszek 2 csokorral. Minap az egyikkel – vakmerõ módon – parasztkenyeret sütöttem. A tészta nagyon kedvesen bánt az újonccal. Megérte a macerát.

A sárga nem ördögtõl való étek. Hajtását a 16. század óta fogyasztják Európában. Míg kezdetben a fõúri asztalokon hirdette a háziak jólétét, újabban már nem számít luxusnak a vele készült krémleves, fõzelék, tésztaétel, stb.,  akár a menzákon is találkozhatunk csirággal.

A spárga évrõl évre több háztartást hódít meg semmihez sem fogható “zöld” ízével. Gyógyhatásához sem férhet kétség, vízhajtó hatása régóta köztudott, a modern táplálkozás-tudomány pedig mély fõhajtással tiszteleg a benne található aszparginsav elõtt.

Április végétõl fel-felüti a fejét piacokon és a szupermarketekben a piros-fehér-zöld csomagolású zöld- vagy fehér spárga. Nem reklámfogás az, hogy a nemzeti trikolorral árulják a kereskedõk. Magyarország spárgatermesztõ nagyhatalom. A mi aszparáguszunkon nyammog a fél mûvelt Európa, miközben itthonra alig marad elsõ osztályú áru; rövid, girbe-gurba, vékonyka másodosztályú spárgával van tele a piac. Ami trikolórban van, sokszor külföldi felirattal, az is magyar gazdaságból jön, azaz marad vissza exportból.

Ha ügyesek vagyunk, és friss, jó minõségû áruba botlunk, ne sajnáljunk érte kiadni 5-700 Ft-ot. Egy csokorból 2 kg kenyeret süthetünk, 4 adag csõben sült spárgát készíthetünk, de elég fél kiló a krémleveshez is. Ha nem fogy el egyszerre, hûtõszekrényben, nedves ruhába csavarintva eláll a következõ hétvégéig.

 

Elkészítési útmutató

Hozzávalók a 70 dkg-os veknihez

  • 5 g élesztõ
  • 35 dkg BL80 liszt
  • 10 dkg búzadara
  • 3 dl víz
  • 8 g só
  • 12 dkg zöldspárga

Praktikák

Zöldspárgát vegyünk, ha szebb a fehér, akkor is. A zöld aromásabb, nem kell hámozni, és a kenyérben is jobban mutat.

A spárga fás végét vissazavágjuk. Az alsó pikkelyeket eltávolítjuk.

Ha be tudunk szerezni BL112-es lisztet, inkább azzal dolgozzunk.

A receptbõl elhazudtam fél deci vizet, hogy magasabb boltozata legyen a vekninek. Akit nem zavar, hogy tésztája jobban terül sütõbe vetéskor, tegye bele azt a fél decit is, nyirkosabb lesz tõle a tészta.

Kelesztõtálnak alkalmas lehet bármilyen öblös edény, jénai, fatál, fonottas, tésztaszûrõ, stb. Tömör fatálat kilisztezve, egyéb eszközt lisztezett vászonnal kitakarva használjunk.

Elkészítés

  1. Összeállítjuk az elõtésztát: 25 dkg kenyérlisztet kikeverünk 2 dl hideg víz és 2 g élesztõ oldatával. Hûtõszekrényben érleljük fólia alatt, 12 órán át. Kivesszük, és szobahõmérsékleten melengetjük újabb 4 óra hosszat.
  2. Közben elõkészítjük a spárgát, és lobogó, sós vízben (ez a sómennyiség nem szerepel a receptben!) 5 percig fõzzük. Leszûrjük, leszárogatjuk, kihûtjük, majd 1 cm-es darabokra vágjuk.
  3. Az elõtésztát összekeverjük a többi hozzávalóval: 1 dl hideg vízben kikevert 3 g élesztõvel, a búzadarával, 10 dkg kenyérliszttel, sóval. 10 perc alatt készre gyúrjuk a tésztát. A végén finoman beleforgatjuk a spárgát.
  4. 1 órát pihentetjük szobahõmérsékleten, légmentesen letakarva.
  5. Könnyed mozdulatokkal átforgatjuk. Liszes deszkán formázzuk, majd kelesztõformába ejtjük.
  6. Takarás alatt 2-3 óra alatt készre kelesztjük.
  7. 220 ?-ra elõmelegített sütõben sütjük 40 percen át.
  8. Rácson hagyjuk kihûlni. Csak hidegen vágjuk fel.

Vastag, rusztikus, pirított kávé ízû héja szebbé teszi a mindennapokat. Egyenletesen lyuggatott nyirkos, ruganyos bélzete, a lágy, krémes spárga zárványok pedig még szebbé. Mindaddig tart a hatás, amíg el nem fogy.


Folytats a blogon ... www.boldogbrios.hu/sparga-kenyer/

sponsored links

Keres?s