Kenyér multicookerben

2014-01-03

sponsored links

(komolyan mondom, díjat adok annak, aki megfelelõen lerövidíti és megmagyarítja a multicooker nevét!)

Szóval kenyér, igen, méghozzá dagasztás nélküli verzió. Azért ez -noha szerintem jóval macerásabb, arról nem is beszélve, mennyivel idõigényesebb, mint a normál verzió-, mert ennek szerkezete közelebb áll a boltihoz, a nagy lyukú, nem tömör fajtajelleghez, így a családom egyéb tagjai is szívesebben fogyasztják. Sajnos nem tudom õket meggyõzni arról, hogy a bolti kenyér nem a pékné két szép szemétõl dagad hatalmasra, hanem a mindenféle szirszar adalékanyagtól.*
Na, tehát dagasztás nélküli kenyér, vagy ahogy a blogszférában sokan ismerik: DNK. Íze, állaga különbözik a normál házi kenyérétõl, nagyon ajánlom kipróbálni, hiszen jóval közelebb áll a kovászos kenyér utánozhatatlan bukéjához.

*errõl hamarosan külön poszt fog íródni itt, a blogon.

Kell hozzá:
- 1 kg liszt (jelen kenyérkék 75 dkg finomliszt+ 25 dkg Graham-liszt házasításával)
- 800 ml víz (talán egy gondolatnyival kevesebb is elég lett volna)
- 1 ek só
- 5 dkg friss élesztõ (sikerült a pékségbõl vennem, nagyon ügyes kis gombák, ha tudtok, kérjetek ti is a helyi péktõl)

Így csináljuk:
Az élesztõt elkeverjük egy kis langyos vízben (persze tejben is szabad). Nem felfuttatjuk, csak egynemû elegyet képzünk. Szeretem az élesztõ tapintását frissen és folyadékban oldva is, a bõrnek is jót tesz.
Kimérjük a lisztet, belekeverjük a sót, majd hozzáöntjük az élesztõs löttyöt, az egészet laza mozdulatokkal, egy fakanál segítségével összekeverjük. Meleg helyen egész éjszaka hagyjuk kelni.

Reggel begyújtjuk a sütõt, beletesszük a jénait, öntött vas lábost, amiben a kenyeret sütjük, hogy forrósodjon át. Amíg ez lezajlik, addig a tésztát egy lisztezett deszkára borítjuk, a tetejét is belisztezzük, és ha négyszög alakban gondolkodunk, akkor a négyzet minden oldalát behajtogatjuk középre, így hagyjuk kelni még egy fél órát. ragadni fog, mint a hétszentség, de ez így van jól.
Nekem most 2 kenyérke sült, az egyik a MC-ben, melyet 1:30 idõre, 180 °C-ra állítottam, BAKE állásban. 5 percet hagytam forrósodni, mielõtt beletettem volna a tésztát.
A másik fele pedig sima villanysütõben, ráadásul szilikon formában sült, így azt nem forrósítottam át, mert az hülyeség.

A szilikonban sült, kevesebb tésztából készült kenyérke 50 perc alatt elkészült a villanysütõ 3-as fokozatán:



A MC-s viszont nem lett kész 1:30 alatt, még kérge sem lett. Így adtam neki újabb 30 percet. Halottnak a csók. Így hát fogtam a belsõ edényt, és áttettem a sütõbe, 20 perc alatt kész is lett.

Tanulság: a MC-ben nem lehet kenyeret sütni. Talán kevés a maximális 180 fok (nem kéne, légkeveréses sütõben pont ezen a hõn szokom sütni), vagy a zárt rendszerben lévõ, el nem párolgó nedvesség miatt, de nem lehet.
A recept ettõl függetlenül jó, nagyon finomak lettek a kenyerek.

Szeretem a MC hangját, amikor az idõ lejártával csilingel, olyan kis kedves, tündéri hangja van, szemben pl. a kenyérsütõ agresszív, türelmetlen sípolásával.



Folytats a blogon ... tavernam.blogspot.com/2014/01/kenyer-...

sponsored links

Keres?s