Kenyér kovászos öregtésztával

2014-03-30

sponsored links























Kovászos öregtészta! Jól hangzik ugye? Minden képzeletet felül múlt a vele sült kenyér, a férjem szerint igazi békebeli. Pedig csupán a véletlennek, vagy inkább a feledékenységemnek köszönhetõ, hogy ma ilyen kenyereket sütöttem.
Tegnap ugyanis összeállítottam egy kenyértésztát, csak kovásszal, élesztõ nélkül. A megkelt tésztát kettévettem, külön-külön megformáztam. Az egyiket kisütöttem, a másik tésztát hûtõbe tettem megformázva, azzal hogy majd este sütöm meg. Késõ délután kivettem a hûtõbõl, hogy felmelegedjen, de rögtön el is felejtkeztem róla. Reggel vettem észre, hogy a konyhapulton maradt. A tészta gyönyörûen megkelt, de még nem esett össze, viszont sütésre már alkalmatlan volt. Kidobni sajnáltam, de elõször féltem, hogy túl savanyú lesz a kenyér, ha teszek belõle a következõ kenyértésztába. Szagolgattam, kóstoltam a nyers tésztát, az illata és az íze is jó volt, nem éreztem savanyúnak, így úgy döntöttem, kipróbálom. Az öregtésztás kenyér receptje szerint állítottam össze, csak az élesztõs öregtészta helyett kovászos öregtésztát tettem bele.



Kovászos öregtészta:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. cukor
  • 25 dkg aktív kovász
  • 3 dl víz
A hozzávalókból kenyértésztát dagasztottam, majd egy órán keresztül kelesztettem. Ezután hajtogattam és még 30 percig kelni hagytam. Végül hajtogatással cipót formáztam és lisztezett kelesztõkosárban hagytam. Ezután elfelejtkeztem róla...
Már kel a következõ adag kovászos öregtészta, ehhez csak bedagasztottam a tésztát, kelesztõtálba tettem és éjszakára a konyhapulton hagytam. Reggel sütésre alkalmas lesz reményeim szerint. majd beszámolok róla...


Hozzávalók:

  •  60 dkg kenyérliszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. puffasztott amaránt (vagy burgonyapehely, de el is hagyható)
  • 25 dkg kovászos öregtészta
  • 3 dl víz
  • 100 g sûrû tejföl
  • 1 dkg friss élesztõ
A hozzávalókat a kenyérsütõgép üstjébe mértem. A gép 20 perc alatt bedagasztotta a tésztát, a teteje ezalatt végig nyitva volt.
Ezután kelesztõtálba tettem és 30 percig kelni hagytam. Lisztezett felületre borítottam és a megkelt tésztát elfeleztem. Nem fontos elfelezni, lehet egy kenyeret is sütni belõle, de én mostanában inkább két kis cipót sütök belõle.
A tésztákat külön-külön óvatosan átgyúrtam és cipót formáztam belõlük. Letakartam és 15 percre pihenni hagytam. 
Amíg pihentek két kerek kosarat kibéleltem ruhával, a ruhákat meghintettem liszttel.
A pihentetett  tésztákat ismét átgyúrtam és cipóra formáztam. A cipókat az elõkészített kosarakba tettem, fejjel lefelé. Az egyiket a konyhapulton hagytam, a másikat a hûtõbe tettem, nehogy túlkeljen.
30 perc után bekapcsoltam a sütõt, 230 fokra állítottam. A sütõbe betettem egy vaslábast, hogy az is jól átforrósodjon.
A forró edény kivettem, a kosárból a tésztát óvatosan belefordítottam, és éles pengével kereszt alakban bevágtam. Az edényre rátettem a tetejét és visszatoltam a forró sütõbe. 35-40 perc alatt sült szép pirosra. 
Rácson hûtöttem ki.
Ezután kisütöttem a hûtõben kelõ tésztát is.



Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/03/kenyer-k...

sponsored links

Keres?s