Kelkáposztafõzelék másképp

2014-04-09

sponsored links

IMG_9695_a

Miss Kelkáposzta

És ezennel íme az elsõ fõzelék a blogon!!! Wow! Írom már néhány éve a blogot, de fõzelék még nem szerepelt, noha eszünk alkalmanként… bár ehetnénk gyakrabban is! Néhány éve találkoztam a recepttel Zsófi blogján és kipróbáltam. Bejött! Nincsen benne lisztes habarás, a benne fõtt krumplival van besûrítve. A receptet egyébként megtaláltam Ottolenghi Plenty címû könyvében is, csak õ levesként tálalja. Milyen fura, hogy egy külföldi szakácskönyvben bukkanok rá a mi átvariált kelkáposztafõzelékünkre!

Ez a változat elég gyakran készül nálunk. Az eredeti verzióban konfitált fokhagyma kerül bele, de én manapság idõ szûkében csak simán beledobom a fõzelékbe a felaprított fokhagymát. Kipróbáltam már a konfitált fokhagymás verziót is – amikor még idõmilliomos voltam :) -, nagyon finom. Itt találjátok a konfitálás receptjét, ha van olyan jelentkezõ, aki ki szeretné próbálni.

_MG_4680_a

Textil konyharuha: Kósagabi – textiles

Ehhez a recepthez elõször használtam hidegen sajtolt extra szûz olívaolajat. Kicsit idegenkedtem a használatától, mert noha tudom, hogy a hidegen sajtolt napraforgó olaj mennyivel egészségesebb, egyszerûen nem bírom a szagát és az ízét elviselni. Jó hír, hogy már kapható szagtalanított változatban is hidegen sajtolt napraforgó olaj. Egy barátnõmnél már fõztem vele és tényleg nem érezni rajta azt a bizonyos szagot és ízt, ami miatt korábban képes voltam egy tepsi muffint kidobni! A hidegen sajtolt olívaolajnak ugyanolyan kellemes íze és illata van, mint a nem hidegen sajtolt változatnak, szóval ugyanolyan élmény vele a fõzés és a sütés.

IMG_9700_a

Kelkáposztafõzelék másképp

Hozzávalók 2-3 fõre:
- 600 g burgonya, meghámozva, felkockázva (közepes méret)
- 1 kis fej kelkáposzta, vékony csíkokra felvágva
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 4 bögre zöldség alaplé vagy víz
- só, bors
- extra szûz olívaolaj
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Tegyük a burgonyát a fokhagymával egy lábasba, öntsük fel az alaplével és kb. 15-20 perc alatt fõzzük puhára. A megfõtt burgonya felét tegyük turmixgépbe egy kevés lével együtt és pürésítsük. Ezt a pürésített adagot öntsük vissza a lábasba a maradék burgonyához és léhez. Sózzuk, borsozzuk.

Egy teflon serpenyõt felforrósítunk, ekkor tegyünk bele egy-két evõkanál olívaolajat és a felcsíkozott kelkáposztát pirítsuk meg 4-5 perc alatt (amíg a levelek kicsit összeesnek és picit megbarnulnak, karamellizálódnak). Enyhén sózzuk.  Nekem közepes méretû serpenyõm van, szóval két-három adagban szoktam megpirítani a kelkáposztát.

A pirított kelkáposzta egy részét (kb. 2/3-át) forgassuk bele a burgonyás alapba. A másik részét tálaláskor a tetejére szórjuk. Tálaláskor locsolhatunk rá egy kevés olívaolajat.

IMG_9707_a


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2014/04/kelkapo...

sponsored links

Keres?s