KELBIMBÓ PESTO

2014-01-10

sponsored links



Az új év elején még van bõven a téli zöldségekbõl, bár a szupermarketek polcain már ott figyel a gyönyörû, vörös holland rebarbara, vagy a perui fehér spárga. Mégis ilyenkor a legfinomabb néhány igazán értékes téli növény, például a cékla, káposzta, vagy a kelbimbó, amiket nem érdemes elszalasztani. Ez utóbbi a lehetõ legmegosztóbb zöldség a legtöbb konyhában: lehet egyértelmûen szeretni és még jobban utálni. Arany középút nincsen. Én magam eddig az utóbbi csapatot erõsítettem, de Karácsony táján sikerült olyan klassz példányokat beszerezni, amelyek minden eddigieken túltettek. Nem voltak édesek, mert nem csípte meg õket a fagy, és még csak kesernyések sem voltak. Olyan igazi, élõ zöld íze volt.
Ekkor született meg az ötlet, hogy mi lenne ha pesto készülne belõle. Hiszen egy tésztához remekül illik és mivel a kelbimbó teljesen nyers talán vitamin is marad benne. Persze ehhez kell egy erõs trumixgép, ami megküzd az aprítással. (Tapasztaltaim szerint egy hagyományos álló turmix kése nem elég erõs a teljesen finom aprításhoz, így érdemes lehet beszerezni egy Vitamix vagy hasonló késes aprítót.)
Az ötlet jónak bizonyult, mert a pesto finom lett! Legközelebb talán annyit módosítanék, hogy a fokhagymát kihagynám vagy csak a felét tenném bele, mivel így nyersen még egy gerezd is kicsit soknak volt ennyi kelbimbóhoz.  Bár maradt a pestoból bõven, legközelebb azt is megmutatom milyen nálunk  a maradékfelhasználás.



Hozzávalók:

500 gr friss kelbimbó
80 gr frissen reszelt parmezán
50 gr fenyõmag
1 dl olívaolaj
fél citrom leve 
1 gerezd (füstölt) fokhagyma (elhagyható)
2 teáskanál só




  1. A kelbimbó külsõ, esetleg pöttyös leveleit leszedem, a csumáját éles kis késsel kúp alakban kivájom. A megtisztított kelbimbókat lemosom, majd alaposan lecsöpögtetem.
  2. A késes robotgépbe beleteszem a negyedekbe vágott kelbimbót, a parmezánt, fenyõmagot, olívaolajat, citromlevet, sót és a zúzott fokhagymát. Közepes fokozaton krémes állagúra pürésítem.
  3. A pestot zárható üvegbe teszem és hûtõszekrényben felhasználásig tálalom. 
  4. Ha tésztával tálaljuk, egy-két evõkanál pestot a frissen fõtt, meleg tésztához keverünk, esetleg a tészta fõzõvizébõl 1 evõkanálnyit adunk hozzá. Frissen reszelt parmezánnal tálaljuk. 




Folytats a blogon ... coffeinmentes.blogspot.com/2014/01/ke...

sponsored links

Keres?s